Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stig Henriksson: "Jag ser allvarligt på rysk desinformation"

Stig Henrikssons svar på Patrik Oksanens ledare.

Annons

För var och en som följer mig och Vänsterpartiet tror jag det står helt klart att vi är starkt kritiska till Putinregimens auktoritära inrikespolitik och tydliga folkrättsliga övergrepp vad gäller bland annat Krim och östra Ukraina. Det torde framgå i varje framträdande jag gör, inklusive det på ABF-huset, såväl som anföranden i Sveriges riksdag.

Att jag och Vänsterpartiet är starkt kritiska till det världslandsavtal som Sverige har ingått med Nato torde också stå klart för alla. Jag utgår ifrån att Patrik Oksanen och jag är överens om att man kan framföra sådan kritik utan att buntas ihop med främmande makt.

Om man på något sätt har kunnat uppfatta mig som att jag inte ser allvarligt på rysk desinformation och ryska påverkansoperationer med syfte att inverka på den politiska debatten i Sverige, eller att jag inte ser det som ett självklart och centralt uppdrag för Säpo att kartlägga och följa ryska påverkansoperationer i vårt land, så är det en lärdom för mig och kommer att påverka hur jag uttrycker mig i framtiden. Det är inte min åsikt.

Vad jag dock inte har gjort är att sprida information från insynsrådet. Det hade kunnat klarläggas om Patrik Oksanen hade slagit mig en signal innan han publicerade sin text. Jag har enbart återberättat vad Säpos chefsanalytiker Wilhelm Unge själv har gått ut med i media och med hjälp av kontakter inom fredsrörelsen preciserat vad Unge syftat på.

Det är Patrik Oksanens jobb att kritiskt granska mig och andra politiker. Det är bra. Sverige behöver mer granskande journalistik, inte mindre. Jag tror dock att en del missförstånd hade kunnat rätas ut genom en så enkel åtgärd som ett telefonsamtal.

Avslutningsvis vill jag säga att jag uttryckte mig onödigt raljant om Unge, vilket jag ber om ursäkt för.

Stig Henriksson (V), riksdagsledamot Försvarsutskottet

Läs mer: Stig Henrikssons (V) märkliga omsorg om rysk underrättelsetjänst

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons