Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt ta över vägljus

Annons

Vad gäller egentligen? Att vi

boende utanför tätorten Fagersta ska över ta ansvaret och kostnaderna för vägbelysningen är ett komplicerat problem. Riksförbundet Enskilda vägar har

experter som påtalar vad som gäller enligt lagarna.

Vi måste ha en samfällighetsförening, bildad med hjälp av lantmätare, för att vi ska vara på rätt sida om lagen. Så här skriver förbundet på sin hemsida:

”Ellagen. Om en samfällighetsförening genom hyresavtal, arrende eller på annat sätt nyttjar och/eller sköter en belysningsanläggning, kan föreningen enligt ellagen omfattas av innehavaransvar, men föreningen bör omedelbart avveckla ett sådant åtagande!

Endast om det framgår av anläggningsbeslutet att föreningen ska förvalta en belysningsanläggning ska detta ske. Ett av styrelsen/föreningen självpåtaget förvaltarskap för en belysningsanläggning som sker i strid med gällande anläggningsbeslut innebär att styrelsen blir personligen skadeståndsansvarig för alla kostnader detta kan medföra för föreningen.”

Kostnaderna för att bilda en sådan förening är stora.

Runt om Fagersta skulle vi egentligen ha små kommundelsnämnder för att administrera belysningen. Det rör sig inte enbart om att få in pengar till kostnaderna utan även att administrera anläggningen.

Sådan kompetens finns redan inom kommunen och förbundet, som skriver så här på hemsidan:

”Dokumentation. Samfällighetsföreningen ska tillse att inneha en komplett och uppdaterad teknisk dokumentation över belysningsanläggningen. Det företag som anlitas för installations-, reparations-, underhållsarbete eller anläggningskontroll bör lämpligen anlitas för att tillse att dokumentationen blir fullständig.”

Man kan fråga sig varför boen de utmed vägar där stadsplan inte finns ska drabbas av kostnader och onödigt besvär. Vi betalar faktisk skatt vi också.

Stadsplan eller inte innebär i praktiken bara ett onödigt papper för oss. Men för Norra Västmanlands kommunalteknikförbund och kommunen tycks det vara något heligt.

NVK-chefen Harold Nilsson (18/11) skrev att han inte ämnar bemöta mer inlägg i den här frågan. Lika bra det kanske…

Stig Henriksson, V, har för vana att med viss aggressivitet svara dem som törs ifrågasätta hans beslut. Det är ju ändå kommunalrådet som har det politiska ansvaret för att invånarna drabbas. Även om nu Harold Nilssons NVK får stå för grovarbetet.

Bo Holmblad, Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons