Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trendbrott stoppades

Annons
V-profil. Den budget som inte antogs av riksdagen innehöll viktiga reformer, skriver Stig Henriksson, Vänsterpartiet. Foto: Anders Jansson/arkiv

Det extra val som regeringen har utlyst till i mars nästa år blir en folkomröstning om tillförsikten – till varandra, till samhället och till Sverige. Antingen bygger vi ett land där vi kan lita på att välfärden fungerar, att jobben kommer och att ekonomin växer, eller så river vi ned det som mer av välfärden, jobben och solidariteten.

Den budget som nu inte kan genomföras var ett trendbrott. För första gången på åtta år skulle konsekvenserna bli minskande skillnader mellan de som har mycket och de som har mindre. Budgeten innehöll bland annat mer resurser till förlossningsvården, gratis medicin för alla barn, förbättringar av sjukförsäkringen och investeringar för fler och bättre jobb.

Flertalet var krav som Vänsterpartiet drivit igenom i förhandlingarna med regeringspartierna. Krav som SD alltså valde att inte stödja utan deras röster lades som så många gånger förr på alliansens förslag.

Nu vann en budget utan dessa mycket nödvändiga satsningar. Alliansen och SD valde att rösta ner en budget med mer resurser till personal inom äldrevården, sänkt skatt och höjt bostadstillägg för pensionärer och högre A-kassa.

Vänsterpartiet har tagit ansvar för det svåra parlamentariska läge som uppstod efter valet. Vi har förhandlat fram en fullt finansierad budget med regeringen som skulle ha förändrat färdriktningen för Sverige. En budget som innehöll en långsiktig och stabil finansiering till kvinnojourerna, utökat stöd till barnomsorg på obekväm arbetstid och höjd lägstaersättning i föräldraförsäkringen.

Det är viktiga reformer för alla med en tydlig jämställdhetsprofil som nu har stoppats av högern, det vill säga Alliansen och Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiet hade hoppats att det skulle gå att undvika extra val och vi hade varit beredda att fortsätta samtala, kompromissa och förhandla. Men vi är redo för en ny valrörelse.

Vi kommer inte att backa undan från de grundläggande värderingar som måste bygga framtidens Sverige: omtanke, rättvisa och solidaritet. Vi är garanten för en rättvis budget för minskade inkomstskillnader och för en välfärd att lita på utan vinstintressen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons