Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tröstlös väntan på fasta jobb i kommunerna

Förr i tiden kallades det ”daglönare”, i dag heter det allmän visstidsanställning.

Annons

Det innebär att man kan få en anställning i sammanlagt cirka 300 dagar hos en arbetsgivare och sedan svartlistas man. Hur känns det när man stoppas från vidare anställningar hos arbetsgivaren? Alltför många av våra kollegor inom LO-kollektivet lever i ständig oro för framtiden. När ska man kunna skaffa sig en egen bostad? Vågar man bilda familj? Kan man ens äta sig mätt nästa månad?

Våra kommuner och landsting anställer personal med timanställningar, sänker grundbemanningen till miniminivå och håller personal på halster med en tröstlös väntan på en fast tjänst. Stressen att vänta i åratal på en chans till trygghet är en av våra största hälsorisker. Samtidigt får ordinarie personal jobba allt mer övertid och bryta sina ledigheter för att man inte har åtgärdat personalbristen. Och de riskerar att bränna ut sig i sin tur.

Arbetsgivarna ska inte ägna sig åt elakt spel med människoliv. Svenskt Näringsliv vill göra försämringar i anställningsskyddet och sänka våra ingångslöner, detta skapar bara ännu större ekonomiska klyftor i vårt samhälle. Samma jobb, helt olika villkor. LO arbetar för en stärkt lag om anställningsskydd och starka kollektivavtal!

Förstärk lagen om anställningsskydd.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons