Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyst om kulturen

Annons

I början av 2011 publicerades från Västmanlands kommuner och landsting (VKL) en regional kulturplan för vårt län. I en bilaga finns redogörelser från kommunerna som berättar om hur man vill utveckla kulturen där hemma i sin kommun.

Det är ganska ostrukturerade, ibland detaljerade redogörelser. men kanske just därför en spännande läsning från nio av de tio kommunerna.

Man har förstått att visserligen är vårt län litet till yta och folkmängd, men här finns en ”intressant historia, varierande natur, strategiskt läge och ett arbetsliv i framkant.” Och här finns något att både bevara och utveckla, bland annat för att kunna behålla arbetslivet i nämnda framkant.

Bara en kommun undviker helt att närmare beskriva vad man vill och hur man arbetar framåt. Det är Fagersta som presterar tio allmänna rader med honnörsorden samverkan, prioriterade grupper, unga, gamla, integrationspolitik och delaktighet.

Men icke ett ord om den intressanta industrihistorien från förhistorisk tid till nutid. Icke ett ord om den skolhistoria som är äldre än den allmänna folkskolan och som visar upp sig i ett unikt skolmuseum. Icke ett ord om en av landets äldsta och fortfarande synnerligen aktiva amatörteatrar. Icke ett ord om någonting konkret. Inga visioner.

Ska detta tolkas som att man vill avveckla kulturen? Vi anar redan en början: I höstas lämnade kultur- och fritidsnämndens ordförande det glädjande beskedet att skolmuseet skulle bli kvar i Klockarbergsskolans lokaler och att en välbehövlig och pietetsfull renovering skulle göras.

Vi var många som gladdes. För några dagar sedan fick Västanfors hembygdsförening, som förvaltar museet, beskedet att huset ska vara tömt den 1 oktober. Det ska säljas.

Är detta första spiken i kulturkistan? Vad har vi att vänta: bruksmuseet, världsarvet, biblioteket, Norrby teater, kulturskolan…?

Medborgare i alla delar av kommunen! Förenen eder! Upp till kamp! Utan kultur blir vi alla sjuka.

Sjukvårdspartiet Västmanland, Västervåla

Per Sennerfeldt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons