Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik chans för Fagersta

Annons

Över 2 000 byggnader, anläggningar och miljöer som är skyddade som byggnadsminnen. De berättar om historiska skeenden och hur samhället över tid förändrats.

En skola som byggdes vid 1800-talets mitt när folkskolan var nyfödd och som varit skola en stor del av 1900-talet för åtskilliga generationer av skolbarn, deras glädje, tårar, svett och mödor borde vara ett givet byggnadsminne.

Men 1850-talsskola som levt som skola långt in på 1900-talet påminner måhända inte särskilt mycket om det som var i begynnelsen. Interiören är dock en mycket tidstrogen rekonstruktion av hur skolan såg ut kring 1920.

Så Klockarbergsskolan kanske inte blir något byggnadsminne. Men frågan är inte avgjord ännu.

Egentligen borde frågan om byggnadsminne inte ha med bevarande av Skolmuseet att göra. Det finns många skolmuseer i vårt land, men det är få som är inrymda i en autentisk byggnad som kan berätta om livet under folkskolans första sekel – en skolbyggnad som verkligen minns både inuti och utanpå.

En sådan byggnad borde det inte vara något problem för en kommun, som berömmer sig av att gå med vinst varje år och som fram till nyss hade stora planer på ett kulturhus, att vårda och bevara.

Naturligtvis kan vi nöja oss och hjälpligt ha glädje av en ”skolmonter” i ett annat hus. Men varför ska vi nöja oss med det när vi har möjligheten att bevara något som är helt unikt och som verkligen har något att berätta.

Sjukvårdspartiet Västmanland, Västervåla

Per Sennerfeldt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons