Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad Unkan betyder

Annons

Apropå besparingarna i Norbergs kommun. Jag är helt medveten om att hur man än vrider och vänder på olika förslag så måste

kommunen spara in pengar. Och jag tror på fullaste allvar att ni som sitter i kommunstyrelsen bryr er om oss ungdomar.

Men ni har inte den blekaste aning om vad Unkan gör och bidrar med. På grund av er okunskap om Unkan ser ni det som ett enkelt ställe att dra pengar ifrån.

Men att spara in 900 000 kronor på Unkan fungerar inte. Hela verksamheten kommer gå under.

Jag vet också att det är Norra Västmanlands kommunalteknikförbund som man anser kommer göra de största insparningarna. Men av de 3,2 procent som barn- och utbildningsförvaltningen ska spara ska Unkan stå för betydligt mycket mer än vad som är möjligt.

Jag ska hjälpa er att förstå varför.

För högstadieelever är Unkan en säker plats med trevlig personal, aktiviteter och evenemang som bandkvällar och fredag den 13-spökning. Det är helt enkelt en fri zon där man alltid är välkommen.

Men för att kunna skapa ett evenemang krävs det tid för planering och genomförande. Det behövs fast personal som får tid till att planera och skapa evenemang. Det kommer inte att göras av sig självt.

Det behövs också en lokal där alla som kommer får vistas i samtidigt och även då behövs personal som tar hand om entré, genomförande och avslut.

För mellanstadieelever ger Unkan en möjlighet att gå på discon en gång i månaden, då det kan komma up mot 50. De i sexan får en chans att på fredagar börja gå till Unkan. Då kan de lära känna miljön och personalen för att det sedan ska bli ett självklart och enkelt alternativ att våga gå dit när de börjar på högstadiet.

Unkan låter till och med de minsta ha sina instrumentlektioner där, eftersom de tycker det är läskigt att behöva gå till Centralskolan och möta ”de stora”.

Jag vet inte ett enda ställe som gör så mycket för tre helt olika åldrar när det kommer till oss yngre.

För oss äldsta ungdomar är Unkan det enda vi har. Vi vill inte sitta ute i en lekpark, speciellt inte på kvällarna. Det kommer då i stället drivas på med andra ”nöjen” som avses för en äldre årsgrupp, till exempel alkohol.

Så drar ni in på så mycket pengar så kommer det sluta med ett rum i bibblan och det konceptet kommer inte att hålla. Det spelar ingen roll om vi får tillgång till biblioteket, biosalongen eller den fantastiska tidningshörnan.

Det finns redan en förklaring till varför det inte är fullt av ungdomar där just nu. Vi lever på 2000-talet och i stället för att vi alla ska sitta hemma vid datorer eller vara ute och supa måste det finnas ett annat socialt alternativ.

Norberg är en fantastisk kommun att bo i, men tar ni bort Unkan på det sättet ni har tänkt så tar ni bort Norbergs barns och ungdomars gemensamma favorit.

Vi ungdomar är Norbergs framtid och jag trodde det var framtiden ni värnade om!

Moa Hammarbäck, Norberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons