Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfärden växer tack vare vänstermiljarder

Vänsterpartiet har i förhandlingarna drivit igenom en storsatsning på fler anställda i välfärden. (S har dock gått ut med den som sitt eget initiativ ...)

Annons
V-ledare. Jonas Sjöstedt Foto: TT

Under årtionden har vi i Sverige sparat genom att minska personaltätheten i förskolor och antalet platser på äldreboenden. Nu börjar sprickorna i vår gemensamma välfärd bli tydliga. Om vi vill hindra att den kollapsar är det hög tid att sluta spara och börja satsa.

Ingen av oss undkommer nedskärningarnas följder. Undersköterskor i äldreomsorgen kämpar varje dag med att få tiden att räcka till de äldres behov. För många slutar den kampen med sjukskrivning.

Föräldrar och förskolepersonal vet att de allt större barngrupperna i förskolan gör att barnen får vistas i en högljudd och stressig miljö där personalen har svårt att hinna se varje barn.

I dag har vi den absurda situationen att samtidigt som en massa viktiga arbetsuppgifter i vården och omsorgen inte utförs, så saknar en massa människor ett arbete. Det är orimligt. Alla tjänar på att välfärden fungerar och att fler får jobba.

Högern vill lösa arbetslösheten genom att sänka lönerna för dem som redan har en låg lön. Vi i vänstern vill i stället investera i människor och i vår gemensamma välfärd.

I budgetförhandlingarna med regeringen har Vänsterpartiet drivit igenom en storsatsning på fler anställda i välfärden. Sveriges kommuner och landsting kommer att få dela på 10 extra miljarder (31,3 miljoner kronor för Fagersta).

Tack vare dessa vänstermiljarder kan de nästa år anställa omkring 25 000 fler i välfärden. Lika många kan lämna arbetslösheten bakom sig.

Med de fortsatta statliga satsningarna på välfärd vill Vänsterpartiet Fagersta fortsätta förbättra kommunen. Vi fortsätter att kämpa för ökad personaltäthet inom välfärdssektorn. Vi hoppas nu få med oss övriga partier som tidigare har sagt nej till våra förslag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons