Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkomna att kliva över blockgränsen!

Valresultatet visar att Socialdemokraterna i Västmanland fortsatt står starka. I landstinget är vi större än samtliga allianspartier tillsammans, och i flera kommuner har alliansen tappat stöd.

Annons
Nya allianser? Stefan Löfvén har valt bort Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt som samarbetspartner men flirtar gärna med Centerpartiets Annie Lööf.                 Foto: Pernilla Wahlman/TT

Med det sagt kan jag konstatera att förändringar skett ute i länets kommuner. Ett nytt politisk landskap växer fram och det krävs på flera ställen ett nytt synsätt, både politiskt och samarbetsmässigt. SD: s intåg på den politiska scenen skapar instabila förhållanden och utifrån deras människosyn blir det helt uteslutet att samarbeta med dem.

Socialdemokraterna är största parti i alla länets kommuner samt i landstinget och kan oftast tillsammans med ett eller två andra partier bilda styre, men trots det är vi socialdemokrater öppna för titta på nya och bredare samarbeten. Visst finns det stora skillnader mellan de borgerliga partierna och Socialdemokraterna, men det finns också likheter inom ett antal politiska områden där samarbete vore gynnsamt för inblandade parter. Hindret är oftare personkemi och historisk rivalitet än stora politiska skiljelinjer, i synnerhet på kommunal nivå.

Det är ingen hemlighet att C:s, FP:s och KD:s politiska identitet och idéutveckling har hämmats av allianssamarbetet. Moderaternas förändring under Fredrik Reinfeldt handlade om att bredda sin politik och närma sig mitten för att vinna problemformuleringsprivilegiet. Reinfeldt såg den nya riktningen som nödvändig för att växa som parti och på allvar utmana Socialdemokraternas dominerande politiska position. Detta har Moderaterna skickligt utvecklat under sina år i Rosenbad men nästan uteslutande på sina allianskollegors bekostnad.

När väljarna lämnade Moderaterna var det inte de borgerliga mittenpartierna som fångade upp dem. Med det i åtanke är det lite ironiskt att det är just C och FP som bjuder på det mest hårdnackade motståndet nationellt när Socialdemokraterna sträcker ut handen och ger dem en möjlighet lämna Moderaternas skugga.

Med tanke på det borgerliga partiernas valresultat, som är det sämsta sedan den allmänna rösträtten infördes, är knappast frågan om samarbete med Socialdemokraterna det borgerliga mittenpartiernas största bekymmer just nu. Valresultatet visar också att den klassiska blockpolitiken inte är möjlig på flera ställen i länet och i min mening inte heller önskvärd.

Rädslan att straffas av väljarna vid ett samarbete med Socialdemokraterna är överdriven eftersom de stora flertalet väjare vill se mer samarbete, inte mindre. Istället för att hålla fast vid en allians som väljarna underkänt borde C, FP och KD titta på lösningar över blockgränserna. Västmanland är inget undantag. Det finns goda förutsättningar att hitta konstruktiva styren och det ligger i alla partiers intresse att få igenom delar av sin politik.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons