Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpolitik hotar Bergslagssjukhuset

Det privatstyrda Bergslagssjukhuset får nu offras för att underlätta det rödgröna samarbetet i landstinget.

Annons

Bergslagssjukhuset har drivits av företaget Mitt Hjärta i sex år. Om knappt två år går avtalstiden ut. Landstingets rödgröna styre har nu beslutat att Bergslagssjukhuset skall återgå till att drivas i landstingets regi efter det att avtalstiden gått ut. Eftersom inga utredningar eller expertutlåtanden stödjer beslutet, så måste det betraktas som politiskt maktfullkomligt.

Det vi liberaler hoppades på, var att en ny upphandlingsprocess skulle påbörjas. Alla som var intresserade av att driva och utveckla sjukhuset på ett seriöst, stabilt och långsiktigt sätt, skulle bli inbjudna till förhandlingar.

Mitt Hjärta skulle säkert ha satsat på att få vara med i den nya upphandlingen och därför investerat extra mycket för att få sitt avtal förlängt.

Nu är beslutet redan fattat, så några extra investeringar blir det givetvis inte de närmaste åren. Om personalen vill vara kvar i det nuvarande och framtidsosäkra läget är också osäkert.

Mitt Hjärta har drivit sjukhuset enligt det avtal som tidigare har förhandlats fram. Verksamheten har varit stabil och snarare ökat än minskat. Men när landstinget nu tar över driften, vad händer då när man måste börja dra ner på kostnaderna? Hur skall Fagersta kunna hävda sig mot andra delar av länet? Bergslagens små orter får konkurrera med väljarstarka områden runt Mälaren. Vem blir förloraren? För 12 år sedan drog landstinget ner verksamheten väsentligt på Bergslagssjukhuset och hälften av de anställda fick gå.

Varför har det blivit som det blivit? Den oberoende revisionsrapporten, som offentliggjordes hösten 2015, visade att Mitt Hjärta har bedrivit vården mera kostnadseffektivt än vad landstinget har gjort, samtidigt som de anställda har varit nöjda med sin arbetsgivare.

Vissa saker påpekades som skulle kunna förbättras, men sammanfattningsvis var den oberoende rapporten positiv.

I ett landsting, som styrs av de rödgröna, är det säkert mycket provocerande med en privat aktör inom sjukvården som lyckas bra. Det privatstyrda Bergslagssjukhuset får nu offras för att underlätta det rödgröna samarbetet i landstinget.

Vänstern vann men Fagersta förlorade.

Frihet är ett ord vi liberaler älskar. Men för att känna frihet så krävs ett stabilt och tryggt samhälle för individen, en bra skola, en bra vård, ett bra försvar, men ingen maktgirig rödgrön politik.

Magnus Bohman Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons