Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var rädd om människor!

Annons

Artikeln i Fagersta-Posten (1/4) ”Det känns som krossat glas i musklerna” berättade en tragisk historia om en pojke som troligen har drabbats av narkolepsi.

Jag blir upprörd över att svininfluensavaccinen användes utan att ha testats tillräckligt innan och hur pojken behandlades av läkarna.

En kommentar av en av läkarna om att ”allt sitter i huvudet” väckte upp mina många minnen av kontakter jag själv och mina anhöriga och vänner har haft med sjukvården.

Jag har en stark känsla av att det råder en attityd bland läkare att de flesta patienter inbillar sig alla möjliga krämpor. Jag känner till många exempel där man blir förvånad över okunskap/nonchalans.

En av mina närmaste anhöriga fick till exempel höra att man inte utför skönhetsoperationer inom den allmänna sjukvården när vi insisterade på att ta bort och kontrollera en hudförändring som så tydligt även för en lekman påminde om bilder som man har sett på malignt melanom.

Jag är glad att vi stod på oss

eftersom det hade visat sig att vi hade rätt. Jag har många fler exempel och jag tror att andra kunde fylla på med sina sorgliga berättelser.

Anmärkningsvärt att Mårten Hallberg, som är barnklinikchef i Västerås, i artikeln förklarade att ”det är inte lätt att vara bombsäker när det gäller medicinska frågor”.

När det är frågan om människoliv och hälsa, särskilt barns liv, tycker jag att göra en ordentlig utredning, med kanske flera specialister, kan bespara onödig lidande och även samhällsresurser, som kan krävas om människor blir invalidiserade.

Många sätter sin tillit till internet för att söka svar på sina frågor om hälsan där. Och allt det här gör att man är rädd för att bli sjuk, för att det inte är garanterat att man får den hjälp man behöver.

Är det bara ekonomin som bestämmer om människor får leva ett bra liv eller inte? Är det brister i läkarutbildningen som sätter käppar i hjulet för läkare att ställa någorlunda säkra diagnoser?

Varför ses inte människor som landets resurser som man måste vara rädd om precis som man ska vara rädd om alla andra naturtillgångar?

En fundersam patient, Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons