Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt steg för lika lön

Den svenska modellen med kollektivavtal ska värnas och utvecklas, inte avvecklas.

Annons
Demonstration. Facklig manifestation i Stockholm under parollen ”Svenska kollektivavtal gäller”.Foto: Janerik Henriksson/TT

Laval-domen 2007 var ett hårt slag mot den svenska kollektivavtalsmodellen. Efter ett intensivt påverkansarbete från regeringen finns nu äntligen ett nytt EU-förslag på bordet som innebär att det ska gå att kräva samma lön för utländska arbetare som jobbar tillfälligt i Sverige som för våra egna arbetstagare.

Ett kraftigt bakslag för den svenska modellen kom 2007 i Laval-domen när EU-domstolen slog fast att fackliga krav på likabehandling av utländska och svenska arbetstagare var ett hinder för den fria rörligheten och stred mot EU:s lagar. Den borgerliga regeringen införde därefter långtgående begränsningar av den fackliga konflikträtten i svensk rätt med hänvisning till EU-domstolens avgörande – lex Laval.

Den S-ledda regeringens intensiva påverkansarbete har gett resultat. När EU-kommissionen nyligen presenterade sitt förslag till ändringar i lagstiftningen är det tydligt att man har lyssnat på de svenska kraven. I kommissionens förslag finns nu också en särskild skrivning som erkänner vår kollektivavtalsmodell.

Nu väntar tuffa förhandlingar om förslaget. Olika länder har olika intressen. Men det är en stor framgång för Sverige att ett ändringsförslag ligger på bordet och att kommissionens förslag uppfyller Sveriges viktigaste krav. Antalet utländska arbetstagare ökar i Sverige och efterfrågan på arbetskraft är stor, inte minst inom byggbranschen som går för högtryck.

Då är det viktigare än någonsin att säkerställa att det är ordning och reda på arbetsmarknaden. Den svenska modellen ska värnas och utvecklas, inte avvecklas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons