Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill någon ha Norberg?

Annons

Jaså, norbergarna vill inte gå ihop med Fagersta?

Ja, det ska nog Fagerstaborna vara mest tacksamma över. Och jag tror nog att det ljumma intresset för frågan skulle bli ett klart nej från Fagersta i ett skarpt läge när man satt sig in i konsekvenserna.

Men det kan vara bra att Norberg håller på sig, så slipper man bli avvisad om man bjuder ut sig.

Varför nu det?

Ja, det är bara att läsa innantill. Det viktigaste måttet över tid torde vara soliditeten, det långsiktiga handlingsutrymmet. Det berättar om hur stor del av kommunens tillgångar som betalats med egna medel, det vill säga hur stor skuldsättning kommunen har.

Räknar man med pensionsskulden har Fagersta en soliditet på 31 procent. Norberg ligger sämst i Västmanland med hisnande minus 44 procent. Hade man varit ett företag hade man tvingats begära sig i konkurs för länge sedan.

Tittar man på tillgångar som kan realiseras på medellång sikt ligger Fagersta bäst till i Västmanland med 48 procent och Norberg näst lägst med -35 procent.

Fagersta har det senaste årtiondet underhållit sina tillgångar, vilket som alla förstår är god ekonomi på sikt. I Norberg finns ett närmast gigantiskt underhållsberg att klara av på fastigheter, vatten- och avloppsledningar samt gator och vägar.

Och som om allt det inte räckte har Norberg hela 55 öre högre kommunalskatt.

Jag tror inte norbergarna behöver oroa sig för att bli uppslukade av Fagersta. Inte heller Avesta eller Sala lär vara intresserade när frågan studeras närmare.

Det enda ett sådant projekt kan jämföras med är de dryga kostnaderna när dåvarande Västtyskland skulle inlemma DDR i det förenade Tyskland.

Janne S, Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons