Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst har EU brister –men vi får leva i fred

Annons
Sorgens dag. Den 24 juni 2016 är en sorgens dag som inte kommer att främja fred i Europa framgent, anser skribenten.Foto: Sofia Eriksson / Scanpix

23 Juli 1952 trädde Kol- och Stålunionen i kraft. Mannen bakom tanken med ett Europa där länderna skulle undvika krig med varandra, hette Jean Monnet. Från början var det 6 länder som växt till 28 länder.

Personligen har jag haft förmånen att växa upp i ett Europa i fred, vilket jag är oerhört tacksam för. Det har sedan 1952 varit många kritiska tidpunkter för fredstanken i Europa. Kalla kriget under 1950- och 1960-talen, den spända relationen mellan Öst- och Västtyskland, militärjunta i Grekland, Cypern-kris, fascistregimer i Spanien och Portugal för att nämna några områden som inte utvecklats till större oroshärdar inom Europa.

Tvärtom, har Grekland, Spanien, Portugal utvecklats till demokratiska stater. Berlinmuren har fallit, många av de gamla Öststaterna har getts möjlighet till en utveckling med demokrati som grund. Om inte EU fungerat är jag övertygad om att denna positiva utveckling i Europa inte hade kunnat genomföras. Ett Europa med grund-inställning om att fred säkerställs genom att man pratar med varandra, inte om varandra. Ett starkt minne för mig är Berlin marathon 1990 när Berlin-muren föll. Den glädje som de tyska löparna skrek ut när de passerade Brandenburger Tor, ger mig fortfarande gåshud när jag tänker på det. Frihet från kommunism och förtryck, samt återförening av Tyskland. Utan ett starkt EU troligen betydligt svårare att kunna genomföra.

EU har fel och brister, men kan man tala med varandra, finns möjligheter att finna lösningar på problem. Därför är 24 juni 2016 en sorgens dag för mig. Utslaget av folkomröstningen i Storbritannien tror inte jag är positiv för samförstånd och fred i Europa framgent. Vilka krafter är det positivt för? Jo, de som inte önskar samförstånd över nationsgränser, nationalism, populism, rädsla, egoism, intolerans, terrorism. Krafter som historiskt sett inte varit positiva för fred och utveckling av demokrati och välstånd för mänskligheten.

Jag önskar att de som föds eller är unga i dag, ska få samma förmån som jag haft i livet, nämligen leva i en värld där fred, välstånd, demokrati och samförstånd utvecklats under hela min livstid. Utan ett fungerande EU, hade den utvecklingen varit omöjlig.

Tro inte, att nationalism och ett EU som riskerar brytas upp, kommer fortsätta den positiva utvecklingen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons