Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delade meningar om reglering av vatten utanför Riddarhyttan

Sjön Lien utanför Riddarhyttan står nästan en meter under normal nivå vilket har fått många bybor att undra varför. Samtidigt ser parterna i frågan olika på hur regleringen ska skötas.

Annons

Den torra sommaren har gjort att det är dåligt med vatten i stora delar av landet och även i norra länsdelen.Men i Riddarhyttan upplever bybor att den närliggande sjön Lien har betydligt mycket mindre vatten än vad som är vanligt då den är nästan en meter under vanlig nivå.

Anna Dennis i Riddarhyttan berättar att folk i byn undrar över varför det är så lågt vatten.

– Jag tycker att det ser lite oroande ut att vattnet är så lågt men jag vet inte vad det beror på för den informationen har inte nått mig. Det snackas en del om det på byn. Man undrar ju varför det är lågt och om det i så fall är något som kommer drabba oss och hur, säger Riddarhyttebon Anna Dennis.

Läs mer: Snart dags för fiskepremiären i Riddarhyttan

Riddarhyttans fiskevårdsförening och Länsstyrelsen Västmanland menar att det är regleringen av vattendraget som inte fungerar.

– När det blir en torr sommar så ska man inte släppa ut så mycket vatten före sommaren. Det måste till en förändring, så här kan det inte fortsätta, säger Kennet Andersson, ordförande Riddarhyttans fiskevårdsförening.

Liendammen samägs av Skinnskattebergs kommun och Sveaskog. Regleringen sköts av kommunen.

Kennet Andersson intervjuades 2013 i Fagersta-Posten om att det var lågt vatten i Lien men i år är vattnet lägre än det någonsin varit enligt han.

Förutom Liendammen äger även Sveaskog fördämningen uppe vid Haraldsjön, vars utlopp leder till Lien. Fördämningarna tros ha byggts en gång i tiden för att underlätta flottningen av timmer. Vid Haraldssjön har Sveaskog haft funderingar på att riva ur den fördämningen.

Läs mer: Kraftstationsbygget försenat - invigs till våren

– Sveaskogs främsta intresse med att äga fördämningarna är ju att de också fungerar som broar så att vi kan ta oss till markerna vi äger på andra sidan. Att reglera vattnet har vi sällan så mycket intresse av. Men vi tar alltid hänsyn till våra grannar. Vi tittar på förutsättningarna för att se vad man kan göra, säger David Modén, bolagslantmästare på Sveaskog.

Fördämningen vid sjön Lien utanför Riddarhyttan

Länsstyrelsen gick in med pengar för att få till ett tillstånd att bygga om fördämningen i Lien. Luckan där lyfts eller sänks för hand. Mark- och miljödomstolen meddelade 2012 tillstånd för att bygga om dammluckan till ett så kallat Thomsonöverfall som är självreglerande.

Den ser ut som ett V så när det är mycket vatten rinner det ut mer och när det är lågt vatten rinner det ut mindre. Nackdelen är att om vattnet är lägre än V:et så rinner det inte ut något alls.

– Vi har inte varit helt nöjda med regleringen av luckan vid Liendammen och därför har länsstyrelsen varit i dialog med kommunen väldigt länge, säger Gunilla Alm, länsstyrelsens miljöenhet.

Läs mer: LSS-boende blir dyrare - pengar tas från dammprojekt

Enligt Jan Helge, VA-chef på tekniska förvaltningen, är sjöregleringens syfte att se till att flodpärlmusslan i Forsån nedströms från Lien klarar sig bra. 2010 bildades naturreservatet Forsån med syfte att skydda flodpärlmusslan som anses vara starkt hotad i Sverige enligt Artdatabankens Rödlista.

Tillståndet för att bygga om Liendammen löper i fem år och var på väg att användas 2015 men kommunfullmäktige valde att inte gå vidare med planerna.

– Vi ser inte att Thomsonöverfall är optimalt för när det blir så här låga flöden så får inte flodpärlmusslan någonting. Vi ser fortfarande hellre att man reglerar så att flodpärlmusslan får 160 liter, säger Jan Helge.

Hur ser du på kritiken att ni släppt på för mycket tidigare i år?

– Vi släpper inte på för mycket. Vi ligger på 160 liter per sekund och då har man inte så stora marginaler att spela på. Det här kan vi efter tio års sjöreglering.

Vad gäller Haraldsjön så är den tekniska förvaltningens bedömning att den fördämningen behöver vara kvar för att det ska gå att försörja Forsån med vatten.

Med anledning av det låga vattnet arrangerar Riddarhyttans Socialdemokratiska förening ett öppet möte under torsdagskvällen i Allaktivitetshuset.

---------------------------------------

Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nyaapp här.

Annons