Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokraterna: Vi vill ha kvar vår trygghet och vår mack

Annons

Återigen tvingas vi läsa om att bensinmacken Din-X vid rv 68 är stängd på grund av skadegörelse. Samtidigt droppar det in andra nyheter om att ett rån begåtts på Coop, en snattare våldförde sig på personal på Ica och en 18-pojke blir utsatt för ett rånförsök och jagad ända till dörren av två gärningsmän. Enligt uppgift tog det 15 minuter för polisen att komma till Ica efter det att personalen tryckte på överfallslarmet.

Demokraterna har påtalat bristen på trygghet tidigare och har då bemötts av skribenter som anklagar oss för att vara en missnöjesfalang som enbart jagar politiska poänger. Otryggheten finns och försvinner inte bara för att ni blundar. Den S-märkta kommunledningen, där för övrigt vänstern verkar vara osynliga marionettdockor, väljer som vanligt att stoppa huvudet i sanden för hur det ser ut idag.

Vi har all respekt för att det utöver konkreta åtgärder krävs ett förebyggande långsiktigt arbete för att nå målet med ett tryggt Norberg. Där bör alla som kan bidra till en ökad trygghet medverka. Det Demokraterna vill fokusera på nu är hur vi skall få till stånd ett konkret trygghetsskapande arbete som återställer allmänhetens förtroende för att den allmänna ordningen upprätthålls och tryggheten återskapas.

Det är hög tid att vi lägger ner det politiska käbblet i frågan och går till handling. Inse att otryggheten är här – men förhoppningsvis inte för att stanna. Våra näringsställen har det tufft nog som det är och skall inte behöva utsättas för ytterligare påfrestningar. Medborgarna i Norberg förväntar sig att vi agerar för att återställa känslan av trygghet.

Det kändes naturligt för kommunledningen att bidra med stöd för att Elsas konditori skulle återuppbyggas. Är det inte lika naturligt att förstå hur viktig tillgången till drivmedel är. Därför måste vi göra allt för att säkerställa att vår mack får vara kvar.

Förslag på åtgärder:

a) Medverka till att Din-X får möjlighet att kamerabevaka macken. Det finns idag bra utrustning som också larmar så fort något händer på natten då det förmodligen är då som vandaliseringen sker. Vi har tidigare föreslagit att man skall kamerabevaka Norbergs olika näringsställen som Systembolaget, ICA och Coop.

b) Kartlägg och punktmarkera de som är ute i Norberg på nätterna. Vi ska inte blunda för att de behandlingshem som finns i Norberg utgör en riskfaktor baserat på den målgrupp de tar emot – pojkar mellan 12-20 år med normbrytande beteende, kriminalitet och missbruk.

En av enheterna har till och med ett akutintag där pojkar som straffat ut sig från andra hem i Sverige placerats. Det innebär att de hamnar högt på listan över de som kan ha medverkat i de begångna brotten. Ett antagande som bygger på att vi för ett år sedan fick uppleva en serie inbrott och stölder där det senare visade sig att det var pojkar från en institution i Norberg som var inblandade. Det avslöjades då att institutionen inte hade någon vaken nattbemanning vilket medförde att pojkarna sprang fritt på nätterna.

Vi föreslår att kommunen inleder ett proaktivt och förebyggande samarbete med dessa institutioner. Vi måste i förebyggande syfte se till att dessa unga män inte springer ute i Norberg på nätterna och begår brott. Det är bra för alla parter om vi kan utesluta dem från listan.

c) Öka närvaron av polis i Norberg. Det är inte acceptabelt att det skall ta 15 minuter för polisen att komma till undsättning när personalen trycker på överfallslarmet. Kan inte polisen axla ansvaret så får kommunen hyra in väktare som patrullerar. Nu har både ICA och Coop utsatts för brott och som det ser ut så kan det vara en tidsfråga innan någon person blir svårt misshandlad eller ännu värre…

Christer Filipsson

Lennart Skansfors

Anders Brunnberg

Anna Lindgren

John Ellard

Stefan Holm

Peter Vidberg

Ingrid Filipsson

Birgitta Emilsson

Gunilla Siwerth

Mikael Enér

Demokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons