Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Denna gång med böcker för barnen

Snart släpps Mats Strandbergs första barnbok, Monstret i natten. Det är den första boken i en trilogi vars sista del kommer släppas under nästa år.

Annons
Efter Engelforstrilogin är Mats Strandberg nu aktull med en ny trilogi. Nu för barn.

Med succéer som Cirkeln och Färjan i bagaget debuterar Mats Strandberg som barnboksförfattare med serien om Monstret Frank.

Hela serien handlar om monster och människor, om rädsla för det okända, om att inte passa in och om att hitta sin egen flock – när man minst anar det.

Monstret i natten är den första boken i serien och handlar när Frank Steen fyller nio år och hans liv förändras. Grannen Alice hund Uffe blir så uppspelt att han råkar bita Frank i handen, och snart börjar Frank drömma mystiska drömmar. I drömmen är han täckt av lurvig päls och springer i skogen på fyra ben.

Idén att skriva en barnbok har växt fram och kändes slutligen som ett självklart val för Mats Strandberg.

– När idén om att skriva en barnbokstrilogi kom till mig kände jag att jag var tvungen att hoppa på det. Det var en alldeles för bra och rolig idé för att låta det vara.

Den första boken släpps alltså nu i april och den andra boken, Monstret på cirkusen, i september senare i år. Trilogins sista del, Monstret och människorna, släpps nästa år. Mats Strandberg håller på att avsluta den sista delen och hoppas att böckerna ska uppskattas.

Den som läst Engelforstrilogin och Färjan vet att böckerna innehöll mycket spänning, något som alla tre delarna av barnbokstrilogin också kommer att göra.

Författaren ger sin egna tolkning av varulvsmyten där det finns gott om skräckreferenser och igenkänningsfaktorer även för de vuxna läsarna.

– Jag tänkte mycket på vad jag själv gillade som barn. Jag drogs ofta till historier som både var spännande och lite vemodiga, som i Astrid Lindgrens bästa, säger han.

Nu när Mats Strandberg fått landa i succén av Engelsforstrilogin känner han inte någon press att leverera på högsta nivå.

– Nej det kände jag mer när Färjan kom ut. Det här projektet har bara varit roligt.

Variationen från tidigare böcker har varit viktigt.

– Det har varit rätt skönt att ha den här världen som balans till skräckromanerna jag jobbat med samtidigt.

Att skriva för barn har varit en rolig och spännande utmaning menar Mats Strandberg. Han längtar till boksläppet och ser fram emot barns recensioner. Både positiv och negativ respons.

– Barn är ju ärliga kritiker, minst sagt, men vi har fått superfin respons hittills. Många föräldrar är glada för att boken är ett bra underlag för att prata om saker som mörkrädsla och utanförskap.

Den som vill uppleva mer av Mats Strandberg besöka Teatercafét i Västerås den 29:e april och höra honom prata mer om sina böcker.

Mats Strandbergs bästa barnbokstips

1. Mats Strandbergs Cirkeln-medförfattare Sara Bergmark Elfgren har gjort en bok för barn 3-6 år, Just nu har vi varandra.

2. Michael Endes - Den oändliga historien, för barn runt 10 år.

3. Åsa Larssons och Ingela Korsells böcker i serien Pax, för lite äldre barn.

Annons