Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är ett allvarligt läge"

Det förs diskussioner om att evakuera Norbergs tätort. Än är inget beslut fattat, men folk uppmanas att vara förberedda på att lämna sina hem.

Annons

- Det senaste beskedet är att stabsledningen och Norbergs kommun förbereder ett eventuellt beslut om en evakuering av Norbergs tätort, sade Erik Bergman, informationsansvarig för räddningsinsatsen, vid 21:20-tiden.

- Beslutet är inte fattat, men eventuellt blir det nödvändigt. Det beror på hur vinden ser ut och hur eldsituationen ser ut under de närmaste timmarna, tillägger han.

-Orsaken är helt enkelt att elden forsätter att sprida sig i nordvästlig riktning. Det kan innebära att det blir väldigt mycket rök och det finns också risk för att byggnader kan antändas i värsta fall, säger Erik Bergman.

Är det hela tätorten man diskuterar att evakuera?

- Ja, säger han.

Det står evakueringsbussar redo vid Mynttorget i Norberg.

Var ska folk ta vägen om beslutet fattas?

-Tidigare har vi haft bussar som kör folk ned till Västerås, till POSOM-gruppen. Men hittills har det visat sig vid de evakueringar som har gjorts att man valt, till i stort sett hundra procent, att ta sig därifrån själv. Men situationen kan naturligtvis bli annorlunda när det är en större ort och sent på kvällen, säger han.

Vad är er uppmaningen till folk?

-Att förbereda sig för evakuering, säger Erik Bergman.

Jenny Höglund har lämnat Norberg tillsammans med maken Robert och döttrarna Nelly och Nova. Familjen bor i ett område vid riksvägen mot Karbenning, med skogen åt det ena hållet. Under hela kvällen har det singlat ner uppbrunna barr. Ett tag såg himlen alldeles svart ut av röken men nu på kvällen var det dimma i marknivå.

-Vi har hållit på och packat hela kvällen, berättar Jenny. Men hur ska man packa om uti fall det värsta händer?

Jenny Höglund blev skärrad över läget när hon gick omkring i bostaden och letade efter foton från när döttrarna var bebisar. Och var inställd på att lämna Norberg redan innan evakueringsordern kom.

-Jag hade inte vågat lägga mig och sova i natt, säger hon.

Fagersta-Postens reporter Jörgen Hjerpe är just nu på plats på Mynttorget i Norberg.

- Jag ser just nu fem bussar som står här, VL-bussar. Det är inte så jättemycket folk ute, det är lugnt och städat. Det är inte någon jättepanik, säger han.

- Just nu luktar det inte brandrök på Mynttorget, man ser röken men det ser inte ut som den går rakt över centrala Norberg. Men det har svängt hela tiden och kan väl göra det igen, sade Jörgen Hjerpe, vid 21:30-tiden.

Läget är mycket tufft för räddningstjänsten och övriga som arbetar med att få bukt med branden.

- Det är ett allvarligt läge, det är ansträngt. Det är många människor som jobbat väldigt hårt i dag och under flera dagar, det är viktigt att göra upp scheman så att bekämpningen kan fortsätta, säger Erik Bergman.

Om det fattas ett beslut om evakuering av Norberg kommer det att meddelas via Sveriges radio.