Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det är som att bo i ett fängelse”

I tisdags, några timmar innan Margit Mattsson ramlade och gick bort berättade hon för Fagersta-Posten om oron hon kände inför tillvaron på Malmens vårdboende.

Fagersta. Margit Mattsson sitter på sin säng i vardagsrummet. Eftersom de andra två rummen i lägenheten är upptagna får hon ligga där.

– Det känns inte bra att bo här, säger hon och knyter sina händer i knät.

Efter att ha behandlats för hjärtsvikt på sjukhuset hamnade Margit Mattsson i tvårumslägenheten på Malmen där det redan bor två damer.

Hur är det att sova här?– Det är väl inte så bra. Först pratade de om att de skulle sätta upp en skärm här, men det blev inte av, berättar hon.

Det värsta för Margit Mattsson var att hon inte hade något larm.

– Vad som helst kan hända, jag kan ramla och det känns inte bra, säger hon.

Vägg i vägg med Margit Mattsson har Carina Nygren sitt rum.

– Jag orkar inte mer. Jag vill hem, säger hon och tittar ut genom fönstret i sitt rum.

– Man har blivit flyttad och slängd hit och dit som en vante och ingen har talat med mig direkt, berättar Carina Nygren, som inom loppet av ett år bott på tre äldreboenden. Hon är bara 51 år men har bott med äldre sedan hon fick kallbrand i fötterna 2012, och inte längre klarade sig ensam.

Margit Mattsson och Carina Nygren bodde tillsammans med en tredje kvinna som med tiden blivit mer och mer orolig. Tidvis har hon uppträtt förvirrat.

– Det är synd om henne också, sade Carina Nygren.

Sedan Carina Nyberg kom till Malmen för en månad sedan har hennes mamma, Ingrid Ekholm, besökt henne så ofta hon kunnat.

– Nu har Carina bara det här rummet att röra sig på. Varken hon eller någon av de andra som bor här mår ju bra av situationen. Det är precis som att sitta i fängelse, berättar Ingrid Ekholm.

Efter en tid i lägenheten blev Carina Nygren väldigt ledsen och tappade gnistan.

– För att klara av det här tog jag kontakt med psykiatrin som kommer hit varannan vecka, säger hon och blickar ut mot höstsolen som ligger över Fagersta centrum.

När Margit Mattsson och Carina Nygren frågade hur länge de skulle bo i tvåan kunde ingen svara. Det råder platsbrist, fick de veta. Men Margit Mattsson hann aldrig få en egen bostad.

Några timmar efter att FP besökt henne skulle hon gå och hämta ett glas vatten i köket och föll ihop. Personalen på Malmen hittade Margit Mattsson och dödsfallet kunde konstateras.

– Jag minns att hon var orolig över att inte ha något larm, berättar Carina Nygren i en telefonintervju på onsdagen.

Läs också:

"Anhöriga tror situationen blev för svår för 95-åring"

"Politiker tar kritik på allvar"