Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns andra kommuner

Jag har förstått att somliga reagerat på FP:s reportage om trångboddhet, här illustrerat hos nyanlända.

Självklart bör kommunen hjälpa till efter förmåga med allas bostadsproblem. Men vi kan inte lösa alla problem. Och det kan rimligen inte vara så att man helt frivilligt flyttar till en kommun, hyr en klart olämplig bostad för sin familj och med ens är det kommunens ansvar att lösa det uppkomna problemet. Det gäller såväl infödda som invandrare.

Går det inte att lösa boendet i Fagersta, där vi inte har särskilt många stora lägenheter, så finns det 289 andra kommuner i det här landet som kan ha bättre förutsättningar.

Vuxna människor, oavsett bakgrund, bör naturligtvis alltid uppmuntras till att i första hand själva ta ansvar för sina liv och hitta den plats man kan få bästa förutsättningar att rota sig och sin familj. Det är vad som avses med att referera till den militära insikten, som kanske upplevts som stötande. Men den jämförelsen bygger ytterst på respekt för människors förmåga att själva ta ansvar för sig och sin familj.

Hellre än en överdriven mentalitet av omhändertagande ska vi satsa våra resurser på att ge människor verktygen att klara sig själv. Och det är klassikerna; kunskaper i svenska, samhällsinformation, arbetspraktik. Det satsar vi på i Fagersta kommun.

kommunalråd

Stig Henriksson (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel