Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det går om man jobbar tillsammans"

Pilotprojekt nyanlända i Fagersta har visat sig vara ett lyckokast. Det har medfört att många somalier bosatta i Fagersta har kommit ut i arbete.

Sadeq Abdi Ade har bott i Fagersta i 3,5 år. I dag är arbetar han som integrationsassistent. Han har fått jobb genom Pilotprojekt nyanlända i Fagersta.

– Jag tycker om att bo i en lugn stad. Om det är möjligt vill jag fortsätta jobba med integrationsfrågor här, säger Sadeq Abdi Ade om sin framtid i Fagersta.

För kommunen är hans kulturkännedom och specialkunskap ovärderlig. Han arbetar med att hjälpa personer från hans hemland Somalia, som inte kommit i egen försörjning.

Det tvååriga projektet, med sina 91 deltagare, har lett till egenförsörjning för 55 procent av deltagarna inom tidsramen. Det kan jämföras med Framtidskommissionens rapport om somalier på arbetsmarknaden, som visar att bara 35 procent av somalier som kommit till Sverige 1997 var sysselsatta tio år senare.

– Fagersta är ett levande bevis på att den här uppgiften inte är omöjlig. Det går om man jobbar tillsammans med dem det berör, säger Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson (V).

Kartläggning har därför varit a och o, att se var varje person befinner sig.

– Vilka insatser har personen fått, vad görs nu och vilket är nästa steg? beskriver projektledaren Mats Eriksson har varit viktiga frågor.

Nu planerar kommunen och arbetsförmedlingen att kunna använda arbetsmetoden för att hjälpa nyanlända syrier i arbete.