Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det goa livet i Indien

Indien för nybörjare brukar Goa kallas. Paradisstränder, mild
kokoskryddad mat och avslappnade människor har fått både hippies
och charterresenärer på fall. Men delstaten är mer mångsidig än
sitt glättiga rykte.

När vi skumpar in i Goa med minibuss myllrar människor fram utanför fönstren. De bygger, putsar och sopar. Folk säljer frukt och kokosnötter på gatorna, de har rullande verkstäder, syr eller tillverkar svalkande drycker. Kvinnorna skrider fram i färgstarka kläder och med enorma vedhögar på huvudet. Vid en första anblick är det svårt att upptäcka den avslappnade stämning som delstaten är känd för. Men vi lär oss snart att den snarare handlar om en slags tillbakalutad förnöjsamhet med livet, en inställning som till och med har ett eget ord i Goa,"susegad", från det portugisiska ordet sossegado.

- Här är folk fredliga och vänliga. Och alla från Goa ser ut som portugiser, vi är som främlingar i vårt eget land, säger vår gladlynte guide Antonio.

Portugisisk prägel

Indien lockar allt fler svenskar. Förra året dubblerades antalet resor till landet jämfört med 2011, till 70 000, enligt Vagabonds årliga reserapport. Många fastnar för Goas milsvida och soliga stränder. Det gjorde också portugiserna, som koloniserade delstaten från tidigt 1500-tal ända till 1961. Arvet efter dem är tydligt. Här är nästan 40 procent av invånarna kristna. Kyrkorna, många skänkta av Portugal, ligger tätt och byggnaderna prålar i färggrann kolonialstil.

- När portugiserna åkte kom alla hippies och sökte efter "peace and love", säger Antonio och ler roat.

De har inte helt rest sin väg, vissa områden har en hög frekvens av batikfärgade tunikor och där finns också mängder av enkla stånd som erbjuder de traditionellt indiska företeelserna yoga och ayurveda.

Närgångna bad

Stränderna i Goa är både många och varierade. I norr håller alla hippies och partyfolket till medan södra Goa bjuder på lugnare bad. Skillnaderna är stora. I Calangute är det full fest i sanden och när vi tar på oss baddräkten kommer stora grupper av män ständigt för nära. Extra känsligt blir det eftersom landet nyligen skakades av ett par uppmärksammade våldtäktsfall, vilket resulterade i enorma demonstrationer mot den djupgående sexismen. Månaderna efteråt sjönk också andelen kvinnliga turister som reste till Indien med hela 35 procent.

Betydligt lugnare är det i alla fall vid Mandrem Beach, en stilla sträcka invid hippiestranden Arambol. I sanden leker danska Katrine med sin son, och hon är nöjd med sin vistelse.

- Det finns jättemycket att göra här med barn. I början var min Topper tvungen att vänja sig vid all uppmärksamhet, många tog upp honom. Men indierna är verkligen vänliga, säger hon och fångar upp sin linblonde son i famnen.

Söders paradisstränder

Vi lämnar det lite stimmigare norr. Två timmars bilfärd från Candolim gömmer sig Cola Beach, en dröm av kritvit sand och vajande palmer. Här finns inte mycket annat att göra än att sörpla ur kokosnötter, spana på fiskare och bada. Om kvällen sover vi i vackra tält direkt på stranden och pratar med bartendern Gagnes.

- För sex år sedan fanns det ingenting vid stranden Anagonda här bredvid, men nu kommer fler och fler turister, säger han och häller upp ett glas av den lokala drycken Feni. Den utvinns ur cashewnötter eller kokosnötter, två av de viktigaste råvarorna i Goa. Gagnes ler roat när jag försöker smutta på den starka, oljiga spriten.

- Dricker du det där får du inga magproblem, säger han och menar att alkoholhalten dödar bakterierna.

Liksom en hel del goaner arbetar han inom turismen. Lönerna och arbetsvillkoren är tuffa och många är beroende av dricks. Men nu kan de ändå kosta på sig att rata de tyngsta jobben.

- Grovarbetarna i Goa kommer främst från andra indiska stater. De är ofta outbildade och deras barn flyttar runt så mycket att de får svårt att gå i skolan, säger Antonio.

Kokosnötter och kryddor

Men Goa är inte bara ett charterparadis. Det vore synd att fastna på stränderna utan att uppleva delstatens många ansikten, med gemytliga städer och lummig natur. Här kan man besöka kryddodlingar, gå på nattmarknader, beundra de färgglada portugisiska byggnaderna i Panjim och Margao. Och naturligtvis njuta av matkonsten.

Vi beställer färsk tonfisk, insmord i tandoorikryddor och grillad över glödande kol. I Goa är maten mindre stark än i övriga landet, kokosnötsmjölken mildrar. Turister och ungdomars vanor har också förändrat matkulturen.

- Den äldre generationen har levt med den starka masalan men nu vänjer sig de unga vid mildare sorter, säger ägaren Robert, som förklarar att de har 20 olika kryddor i sin kryddblandning.

Milt eller inte. Indian light eller ej. Resultatet är smakrikt, färgstarkt och komplext. Precis som Goa.

Fakta/Goa

Allmänt

Indien, i södra Asien, är en förbundsrepublik. Det gränsar tillPakistan, Nepal, Kina och Bangladesh, och ligger mellan Bengaliskaviken och Arabiska havet. Över 1 260 miljoner invånare lever ilandet och huvudstad är New Dehli. BNP per capita är 1 592 dollar(Cirka 11 400 kronor).

Goa är Indiens minsta delstat, och dessutom den rikaste.

Tidsskillnad: +4,5 timme.

Resa dit

Apollo har charterresor till Goa. Två veckor med del i dubbelruminklusive frukost kostar från 6 598 kronor. De hjälper också tillmed visum mot en extra avgift. Reguljärflyg dit kräver ofta etteller två stopp, bland annat flyger Brussels Airlines, Air France,SAS, Lufthansa och Turkish Airlines dit. Från cirka 6 500kronor.

Bo

+The O-Hotel. Det här designhotellet ligger precis på stranden vidCandolim och har en rofylld och konstnärlig inredning. De smakfullaträmöblerna, fontäner och stilrena statyer sätter stämningen. Härfinns också pool och spa. Läs mer på: http://www.ohotelsindia.com/hoteloverview_goa.html+Panjim Inn i den gulliga huvudstaden Panaji är ett mysigthotell i kolonialstil, med detaljer i trä och en air av äldretider. På gatorna runt omkring ligger vackra hus i portugisisk stilmed starka, klara färger. Det är genuint, lågmält och charmigt. Läsmer på www.panjiminn.com.

+I små strandhus, så kallade Beach Huts, bor man billigt direkt påstranden. De är ofta enkla, och byggda i material som trä ochbambu. Men många har numera västerländska toaletter i anslutning.Särskilt fint är det vid Agonda och Palolem. Hitta husen på: www.goabeachhuts.com

Valuta

Rupier, INR. 100 rupier är cirka 12 kronor.

Vaccinationer

Hepatit A rekommenderas för samtliga resenärer, och Hepatit B omman ska stanna i mer än tre veckor. Se över att du hargrundskyddats mot polio, stelkramp och difteri.

Vissa väljer också att ta det drickbara vaccinet Dukoral motkolera.

Prisnivå

Billigt. Du får en öl för cirka tio till 20 kronor. Middag kostarrunt 20 till 50 kronor på en någorlunda billig restaurang. Du kanfå en trerätters måltid för två personer för under enhundralapp.

Säsong

Goa har ett varmt och solsäkert klimat. Bäst är det att åka hitmellan slutet av oktober och april.

Visum

Behövs till Indien. Ansök i god tid på http://www.in.ckgs.se. Det måstegöras digitalt och kostar cirka 690 kronor för ett turistvisum omman har svenskt pass. I framtiden överväger Indien att lätta påvisumreglerna för 40 länder, bland annat Sverige.

Tips

För en lättöverskådlig bild av landet finns nu en uppdateradversion av Indienexperten Per Anderssons guidebok Indien: Personligguide (Vagabond). Användbar och full av information om historia,kultur och geografi.

Fem stränder

+Baga. Goas partystrand. Här trängs restaurangerna, ungdomardricker öl och lyssnar på musik. För den som inte har något emotatt det är lite ungt, och vill hänga kvar i sanden också omkvällarna.

+Mandrem. En av de finare stränderna i norr. Det är lugnt ochstilla, och de små strandrestaurangerna har talande namn som "Vidvärldens ände". Här hittar man restauranger med godtandoorifisk.

+Palolem. En av Indiens mest kända stränder, i söder. Allt flerturister har hittat till denna paradisstrand, och många som vill halugn och ro söker sig nu till andra stränder. Men den ärfortfarande väl värd ett besök.

+Anagonda. Lugn och vacker strand i södra Goa som blir allt merpopulär. På stranden finns små beach huts i regnbågens alla färger,döpta som städer runt om i världen, inklusive Stockholm.

+Cola beach. Liten, paradisisk och exklusiv. Hit är det främstturister som kommer, men i litet antal.

+Candolim. Klart godkänd strand, även om den inte hör tilldelstatens vackraste. Här ligger små låga strandrestauranger därman kan beställa mangolassi att njuta av på stranden.