Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det här leder till politiskt kaos"

Anna Wallén (S) om den nedröstade budgeten och beskedet om att det blir nyval.

Annons

Den rödgröna regeringens budget har fällts. Alliansens budget gick igenom efter att Sverigedemokraterna valt sida i riksdagen.

Kort efter omröstningen meddelade statminister Stefan Löfven (S) att extraval ska utlysas 29 december. Nyvalet ska hållas 22 mars 2015.

Riksdagsledamoten Anna Wallén (S), uppväxt i Fagersta, är på plats i händelsernas centrum.

Vad är din kommentar till det som hänt?

- Det är en dyster dag för Sverige. Det här leder till politiskt kaos som Sverigedemokraterna har skapat.

Hur är läget i riksdagen nu?

- Det har varit kaotiskt hela dagen sedan vi i går fick beskedet om hur Sverigedemokraterna ska rösta. Det har varit väldigt mycket journalister som är här på plats och vill veta vad som händer och många förtvivlade riksdagsledamöter.

Hur ser du på beskedet om att utlysa nyval?

- Det känns rimligt i och med att man inte kommer längre i diskussionerna med de borgerliga partierna, man känner att läget är så pass låst. Stefan Löfven anser väl att det är den enda vägen framåt att väljarna får gå och välja igen.

Vad innebär det för ditt riksdagsarbete?

- Det vet jag faktiskt inte. Men vi träffas tidigit i morgon bitti igen och diskuterar hur vi arbetar under tiden, säger hon.

Vad tror du om utgången i ett nyval?

-Det är svårt att spekulera i. Jag hoppas att människor inser vilken kris Sverige befinner sig i och att man försöker få fram tydligare majoriteter, men det är ingenting som garanterar det, säger hon.

(Texten har uppdaterats)

Annons