Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det var en känsla av misär"

Inbördeskriget har tvingat miljoner syrier på flykt. "Sverige kan göra mycket mer", säger Gabriel Wikström, ordförande för Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU), som har besökt ett syriskt flyktingläger i irakiska Kurdistan. 

Riddarhyttesonen Gabriel Wikström var i förra veckan tillsammans övriga SSU-ledningen i Irak för att ta intryck av Syrienkrigets konsekvenser för dem som fått lämna sitt land. Besöket på Kawergosk Refugee Camp utanför staden Erbil var Wikströms starkaste upplevelse från resan.

– Även om flyktingarna har mat för dagen och tak över huvudet så var det en känsla av misär. Det är inga ordentliga gator och tälten står väldigt tätt, vilket ökar risken vid brand och översvämningar. 12 000 personer bor på en yta som är ungefär lika stor som Risbrovallen, säger han och fortsätter:

– De lever så dag ut och dag in, och saknar nästan alla sina tillhörigheter, som de inte fått med sig under flykten.

Att resan gick till irakiska Kurdistan beror på SSU:s samarbete med det lokala partiet Patriotic Union Of Kurdistan, ett av SSU:s systerpartier. De nära banden kan vara en fördel, menar Gabriel Wikström.

– Många av de ledande politikerna i regionen har levt på flykt i Sverige och det finns en bra grundförståelse för flyktingarnas situation. Våra relationer underlättar för ett framtida ekonomiskt samarbete, säger han.

Höstens kommande svenska riksdagsval gör inte att flyktingfrågorna hamnar i skuggan, menar Gabriel Wikström. Valet och upptakten till det kan vara en fördel, tror han.

– Jag tror inte att riksdagsvalet påverkar negativt. Snarare kan det göra att man blir mer medveten även om utrikespolitik. Och är det något som borde diskuteras förutom relationen mellan Ryssland och Ukraina så är det Syrien.

Medvetenheten om flyktingfrågor behöver öka, både bland politiker och människor i allmänhet, menar Gabriel Wikström, som tycker att debatten ibland hamnar snett.

– Det handlar dels om att Sverige ofta slår sig för bröstet för att vi gör så mycket och tar emot så många flyktingar, och dels om att vi tar emot för många. Men det är 2,5 miljoner människor på flykt utanför Syrien, och Sverige har tagit emot 16 000. Sverige kan göra mycket mer, både genom att ge fler skydd här, och att förbättra situationen i de flyktingläger som finns.

Wikström tror att situationen för Syriens flyktingar kommer vara aktuell inför valet i Europaparlamentet nästa månad. Han vill se ett gemensamt europeiskt ansvar.

– Även om Sverige skulle kunna göra mer finns det andra länder som skulle kunna göra betydligt mer. EU skulle även kunna ta ett större ansvar för att hjälpa Syriens grannländer som tar emot flyktingar, säger han.