Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dieselbilar kan börja återkallas i januari

I Sverige berörs cirka 220 000 dieselbilar från Volkswagens-koncernen av manipulerade motorer. Vad som ska hända med dem kommer att avgöras den här månaden.

Annons
Jörgen Andersson, vd för Fagersta Motorforum, säger att företaget sålt mellan 600 och 700 bilar som berörs av felaktig mjukvara, som får utsläppen att verka mindre än vad de egentligen är.

Motorforum i Fagersta är återförsäljare av bilar från Volkswagen och Skoda, två av bilmärkena som drabbats av skandalen.

Jörgen Andersson är vd för Motorforum, och han berättar att de blev bestörta av nyheten som kom i slutet av september.

– Vi blir såklart besvikna, det är sådant som inte ska ske, säger han.

På Motorforum beräknas mellan 600 till 700 bilar ha sålts, som släpper ut mer avgaser än vad som angetts.

– Under november kommer det att presenteras vilka åtgärder som kommer att göras och de som är drabbade kommer att bli kontaktade igen, säger Jörgen Andersson.

Men troligtvis kommer inte de första åtgärderna göras förrän i januari, vilket ska täckas av garantin.

Trots skandalen så har det inte påverkat Motorforums verksamhet.

– Vi säljer lika bra och de nya bilarna berörs inte av det som har hänt, säger Jörgen Andersson.

Strax över 700 bilar i Fagersta, Norberg och Skinnskattebergs kommuner är dieselbilar som tillverkats under åren 2009 till 2014, visar statistik från Transportstyrelsen. De kommer från de drabbade bilmärkena Volkswagen, Seat, Audi och Skoda. Flest bilar är från det förstnämnda, sammanlagt 511 stycken.

Turerna i Volkswagen

I slutet av september briserade skandalen kring utsläppen från många Volkswagen-bilar. Då avslöjades det att miljontals bilar hade fått en mjukvara som såg till att utsläppen blev mindre när bilarna provkördes i labb.

Skandalen ledde bland annat till att Volkswagens vd Martin Winterkorn avgick.

I Sverige beräkna s omkring 200 000 bilar av märkena Volkswagen, Seat, Skoda och Audi ha drabbats. Ägarna ska kontaktas för att rätta till felet. Mer information finns på Volkswagens hemsida.

Annons