Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dietisten tipsar om appar

”I grunden så måste man ha viljan själv. Apparna är ett hjälpmedel”

Annons
Dietisten Nathalie Johansson.

.Kost- och träningsappar blir allt vanligare. Dietisten Nathalie Johansson är en av dem som använder appar.

– De ger ny inspiration och kan hjälpa till att träna varierat, säger dietisten.

I den sista delen av artikelserien om dietisten Nathalie Johansson tar vår expert med oss på en tur igenom app-djungeln som finns i dag. Det finns en uppsjö av träningsappar att välja bland som man kan ta hjälp av. En del är så pass avancerade att man till och med kan registrera sina matvanor. Dietisten Nathalie Johansson tycker att apparna är användbara – om man använder dem med måtta.

– I jobbet rekommenderar jag dem ibland. Det blir vanligare att folk frågar efter appar. Det är ett väldigt enkelt och bra sätt att hålla kontrollen på hur mycket energi man får i sig. Det är speciellt bra om man jobbar med att gå upp eller ner i vikt, säger hon och fortsätter:

– Sedan tycker jag att man ska använda den med måtta. Jag tror inte man mår bra i längden av att registrera precis allt man äter, säger Nathalie.

Det är kanske inte är så lätt alla gånger att veta vilka ämnen som finns i maten och då kan det vara smidigt att ha en app som redogör vad en vara faktiskt innehåller.

Ännu vanligare är rena träningsappar, som det finns en mängd av – med varierande kvalité. Allt från klassiska enklare gratisappar som lägger upp träningsprogram till mer avancerade råd och instruktioner. Något som också kan hjälpa dig att inte träna fel.

– En app som jag använder får man upp en bild av en människokropp. Då kan du bara peka och välja en muskel på kroppen som du vill träna. Då ger den dig förslag på flera olika övningar som du kan göra för att just träna den utvalda muskeln, berättar Nathalie Johansson och utvecklar:

– Jag tror att det inte är helt ovanligt att man tränar fel. Jag har själv gjort det ibland. Sedan upptäcker man snabbt hur lätt det går när man gör rätt. Det kan vara små, små vinklar i hur man står eller sitter som krävs för att det ska bli fel. Då kan appen hjälpa så att man tränar rätt.

Även när det gäller den enklare spontanträningen så kan en träningsapp hjälpa att hitta enklare metoder.

– När man till exempel inte har tid att ta sig till gymmet så finns det bra förslag på enklare träning man kan göra med kroppen hemma. Det kan vara pass på allt från några minuter upp till en halvtimme, säger nathalie Johansson.

Men även om apparna kan inspirera och motivera till att träna, så kan man inte förvänta sig att de i sig själva ska ge få dig att börja träna.

– Nej, i grunden så måste man ha viljan själv. Apparna är ett hjälpmedel, säger Nathalie Johansson.

Annons