Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Digital diskriminering är inte ok!

Post och Telestyrelsen, PTS, har beslutat att Telia inte längre har något samhällsansvar när det gäller att leverera telefoni och internet. Ledningarna håller på att monteras ner, av kostnadsskäl. Folk på landsbygden kan nu istället få ”bära sina egna kostnader”!

Nästa steg kan bli att PTS drar in postbilarna utanför tätort. Boende på landsbygden kan då tvingas att köpa tjänsten externt eller köra egna postrundor.

Sida vid sida går nu länsstyrelsen och LRF ut och informerar byar hur de kan söka bidrag till en del av kostnaden för bredband och telefon. För små byar med 1-5 hushåll kan kostnaden bli flera hundra tusen kronor. Stopp! Accepterar vi detta så accepterar vi också precis vad som helst! Samhället kräver ju kommunikation av sina medborgare. Vi svenskar är kända för att betala enormt mycket skatt samt att vara väldigt godtrogna och tålmodiga, men här försöker staten blåsa oss rejält.

Att staten tvingar enskilda individer till tunga investeringar gällande nödvändig infrastruktur är fel, strider mot grundlagen och diskriminerar folk på landsbygden. Länsstyrelsen vill att byalag ska gå ihop för att dela på kostnader som i tätort betalas med skattemedel. Oavsett ras, religion, sexuell läggning eller geografisk avvikelse ska väl alla ha rätt till telefon och internet?

Digital diskriminering är inte okej! Att tvinga bort familjer från landsbygden på grund av vacklande infrastruktur är inte rätt! Detta motverkar även inflyttning och gynnar ingen!

Skinnskatteberg har tidigare visat god initiativförmåga och gått in med pengar i verksamheter som inte bär sina egna kostnader. Bowlinghallen och Bussen till Västerås är två goda exempel som i stort gynnar kommunen och ökar kommunens attraktionskraft.

Långt ifrån alla invånare åker buss, går i skola, nyttjar åldringsvården eller bowlar, men vi ingår alla i en kommun, där kommun faktiskt betyder gemenskap. Att ge alla skinnsbergare bredband på basnivå vore en god investering för vår kommun.

Jan Onning, SKBG

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel