Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dominant VSK sköt bort sig i Borlänge – nu är superettadrömmen allvarligt hotad

Här är den faktabaserade mardrömsläsningen för VSK efter 0–1-förlusten mot Brage.
Trots en kraftig dominans i antalet målchanser mot serieledaren har Grönvitt närmre till nedflyttningsstrecket än kvalplats till superettan.

Annons

[+] LIVE EFTER MATCHEN: Sporten analyserar toppmötet tillsammans med gäster från både Brage och VSK

Managern Johan Mjällby tog ett markerande beslut före avspark. För första gången sedan allsvenskt meriterade målvakten Alexander Lundin anslöt till Grönvitt petades han i en seriematch.

Daniel Svensson fick därmed chansen från start.

Dessutom var viktige mittfältaren Jonas Hellgren tillbaka med en skadefri status och tog plats på Grönvitts centrala mittfält.

Och nyförvärvet Ilir Berisha kunde debutera efter att ha fått sitt arbetstillstånd godkänt tidigare under samma dag.

Ilir Berisha (till höger med armen uppe) debuterade för VSK borta mot IK Brage.

VSK startade bortafajten med att skapa en första målchans redan efter 35 sekunder.

Simon Johansson lirade ut på Rinor Nushi som hittade Emir Smajic i boxen för en nick som han tajmade väl. Smajic fick med sig en hörna - men föll samtidigt till marken när han nickade ihop med Brages mittback Carlos Garcia.

Forwarden blev liggandes i drygt en minut men kunde återvända till spel strax därefter.

Nio minuter in skapade VSK nästa jätteläge. Bollen landade perfekt för Nushi i boxen - yttermittfältaren sköt på volley men rakt på Carlos Garcia.

Efter 13 minuter kom nästa chans. Och det var ett superläge. Simon Johansson slog en toppkvalitetsboll in bakom Brages backlinje till en friställd Karwan Safari som tajmade perfekt och avslutade på halvvolley.

Problemet? Avslutet tog rakt på Bragemålvakten Peter Rosendal. Det var den typ av målchans där det "borde varit mål".

Mycket av spelet under första halvlek gick via Simon Johansson i en fri roll till vänster på mittfältet. Tänk er Emil Forsbergs fria vänsteroll i landslaget där han kan vandra fritt över ytor så har ni en referens till Johanssons position.

34 minuter in kom VSK loss i en spelvändning. Safari satt upp Johansson i djupledsyta, Johansson sökte sedan Safari snett in bak för ett avslut som blockerades på en försvarande Bragespelare.

Fyra minuter senare, minut 38, visade Karwan Safari kvalitet. Anfallaren klev in centralt och tryckte av ett vänsterskott som tvingade Rosendal till en vass räddning. Detta efter att debuterande mittbacken Ilir Berisha käkat upp en motståndare och vunnit en luftduell på ett starkt sätt.

VSK fortsatte sedan att äga halvleken sett till konkreta aktioner. I minut 40 hade Safari en frispark i kalasläge som strök ribbans överkant. I det läget hade Grönvitt 5-0 i målchanser.

Två minuter senare kom målchans nummer sex. Simon Johansson fortsatte att leverera passningar, den här gången till Emir Smajic som ryckte sig loss i djupled. Forwarden kom till avslut, men fick se det täckas av en försvarare.

Trots alla chanser var inget avslut tillräckligt bra för att generera ett mål. Första halvlek stannade vid 0–0, dåligt betalt för VSK sett till matchbilden.

Simon Johansson var stark för VSK i första halvlek borta mot Brage inför 1 584 personer på Domnarvsvallen.

VSK startade bra även i den andra halvleken. Ilir Berisha och Calle Svensson gjorde det svårt för Brage att blixtra offensivt.

I 55 minuten blev Jonas Hellgren helt fri på bortre stolpen efter en turlig studs på Nushis avslut. Hellgren tryckte av en låg vänster – men återigen avslutade VSK rakt på målvakten Rosendal som räddade till en hörna.

Det var precis som för Safari i första halvleken den typ av målchans där det "bara ska vara mål".

Bara minuten senare kom nästa jätteläge. Simon Johansson trampade sig ren ner mot kortlinjen och satt bollen snett in bak. Problemet? Ingen var där för att knacka in den i öppet mål.

Nästa missade målchans kom efter 64 minuter. Pigge och aktive högeryttern Nushi rev åt sig en central yta, klev fram och tryckte av ett skott - rakt på Brages täckande försvarare.

Efter 66 minuter skapade IK Brage sin första målchans. Ett vasst inlägg dök upp på huvudet för en framstormande Johan Eklund. Forwarden fick dock bollen lite bakom sig och kunde inte hålla ner nicken mot målet.

69 minuter in hittade Dennis Persson en boll för Simon Johansson. Mittfältaren hamrade iväg ett avslut på mål som dock inte var tillräckligt hårt för att hota ordentligt.

I 74 minuten vände Safari bort sin bevakning och satt upp Dylan Kosik för avslut med en klack. Kosik sköt direkt - men utanför.

VSK lyckades inte kapitalisera på sina många chanser.

Det gjorde i stället Brage på sina få.

I den 88 minuten spelades bollen snett in till Stefan Ilic som avslutade i mål via Daniel Svenssons handske.

Två minuter in på stopptiden (92) nickade Karwan Safari i stolpen. Sedan sköt VSK på returen - rakt på Safaris häl som därmed blockerade bollen på mållinjen. Maximal otur som på vissa sätt exempelifierar Grönvitts säsong.

Karwan Safari hade sedan en frispark i matchens absolut sista sekunder som Peter Rosendal räddade med en toppaktion.

Förlusten i Borlänge innebär ett jobbigt faktum för Grönvitt i ambitionen om avancemang till superettan. Efter 16 av 26 omgångar har VSK ett kortare avstånd ned till nedflyttning (Sandviken, nio poäng) än till kvalplatsen (Umeå, 10 poäng).

Drömmen om avancemang 2017 börjar därmed tyna bort allt mer.

[+] LIVE EFTER MATCHEN: Sporten analyserar toppmötet tillsammans med gäster från både Brage och VSK

MATCHFAKTA

Brage–VSK 1–0

Mål: 1–0 (88) Stefan Ilic (Viktor Berg)

Publik: 1 584

Annons