Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IFK Arboga pressade VIK Hockey – men Bergmans dubbel tog Gulsvart till segern

Det var spännande hela vägen när det vankades länsderby mellan IFK Arboga och VIK Hockey.
Men trots en fin insats från hemmalaget visade VIK Hockey varför man leder serien, och vann med 3-1 efter att Marcus Bergman hittat nätet två gånger om.

Annons
VIK Hockey var starkast i länsderbyt mot Arboga

Det var toppen mot botten när VIK Hockey gästade IFK Arboga för årets sista länsderby lagen emellan. Men i den första perioden var det stundtals ordentligt svårt att urskilja vilket lag som hörde var i tabellen.

VIK satte visserligen en rejäl press direkt från inledningen. Man borde haft med sig en utvisning redan efter 20 sekunder, och fick sedan chansen att spela i numerärt överläge bara två minuter in i matchen. Det blev också Gulsvarts starkaste period i öppningsakten. Man satte ett ordentligt tryck, och hemmamålvakten Daniel Eriksson fick göra ett par riktigt kvalificerade räddningar för att inte Arboga skulle få en mardrömsstart.

Men Arboga löste situationen – och jobbade sig in starkt i den första perioden. Med hård skridskoåkning kunde man vid flera tillfällen sätta hög press och jobba fast pucken i VIK-zonen, samtidigt som gästernas uppspel inte alls såg ut att klaffa.

Arboga skulle också vara laget som kom närmast att ta ledningen i den första perioden. När laget fick chansen i numerärt överläge med fem minuter kvar av första prickade Anthon Eriksson omgående stolpen, varefter pucken dansade bakom Marcus Dahlbom i VIK-kassen under något ögonblick. Pucken rann dock iväg, utanför stolpen. Samme Anthon Eriksson hade bara ett par minuter tidigare också lämnats ensam i slottet, men då var Dahlbom snabb med plockhandsken.

I den andra perioden var det snäppet mer tydligt att VIK var topplaget, men Arboga stod fortsatt upp mycket fint. Återigen var det ett power play som gav VIK sin absolut bästa stund – och den här gången gav det utdelning.

Men det var först i det numerära överlägets efterdyningar som målet kom. Efter att Arboga redan hunnit bli fulltaligt lyckades hemmalaget inte ta sig ur egen zon. Och när man då inte orkade hålla sig uppe kunde Johan Skiöld kliva rakt in i slottet och skicka in 1–0 med ett lågt skott, precis ovanför hemmamålvakten Daniel Erikssons benskydd.

Arbogas glöd slocknade dock inte där – och det visade man med ett snabbt kvitteringsmål. Bara 36 sekunder efter att 0–1 kom i baken hade man kvitterat, genom kvällens bästa hemmaspelare Anthon Eriksson. Han fick en chans först, som Dahlbom räddade, men när pucken sedan hittade tillbaka till honom i slottet piskade Eriksson upp ett otagbart skott i nättaket.

Några minuter därefter såg Arboga ut att få ett fint läge att även ta ledningen i matchen, när Niclas Lehmann visades ut. Men i stället var det VIK som gjorde det.

Arboga slarvade rejält i egen zon och pucken hamnade hos Marcus Bergman. Han lyckades inte kontrollera pucken för ett bra första försök, men när han nöp till andra gången rasslade det i nätet bakom duktige Daniel Eriksson i hemmamålet.

I den tredje perioden försökte Arboga åstadkomma en forcering, men det blev snabbt tyngre. Med sex minuter på klockan skickade Marcus Bergman in sitt andra mål för dagen på ett direktskott som hemmamålvakten Daniel Eriksson var på men inte fick stopp på, och därmed fick se långsamt ta sig över mållinjen.

Där försvann Arbogas energi lite grann. Man fick en power play-möjlighet när Kenny Källström åkte ut för en huvudtackling, på vad som på avstånd såg ut att vara en fin open ice-tackling. Men hemmalaget lyckades inte åstadkomma något vidare tryck, och fick inte in någon reducering. Seger för VIK Hockey med 3–1, som därmed också säkrade sin plats i allettan.

Matchfakta/Hockeyettan Västra

IFK Arboga–VIK Hockey 1–3 (0–0, 1–2, 0–1)

Första perioden:

Andra perioden: 0-1 (9.12) Johan Skiöld (Oskar Pettersson, Jimmie Jansson), 1-1 (9.47) Anthon Eriksson (Linus Ageborg, Oliver Nordmark), 1-2 (15.32) Marcus Bergman (Johan Skiöld).

Tredje perioden: 1-3 (5.54) Marcus Bergman (Johan Skiöld, Kevin Weiskog)

Skott: 26-30

Utvisningsminuter: 8-22

Annons