Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutin vägde tyngre än ungdomlig entusiasm när Per-Ols slog IBK Sala: "Man får spela mer med huvudet"

Ett lag har en snittålder på dryga 20 år. Ett annat hade bara två spelare som var yngre än så. Men Per-Ols visade att gammal fortfarande är äldst, när de slog IBK Sala med 11-6.
– Man får spela mer med huvudet, man är inte så rapp längre, säger Per-Ols 33-årige sjupoängsmakare Simon Granquist.

Annons

33-årige Simon Granquist slog till med sju poäng när ungtupparna i IBK Sala besegrades.

Rutinen väger fortfarande tyngst. Det visade Per-Ols när de på söndagen gästade IBK Sala, och tog hem segern med 11-6.

Sala kom till spel med sju juniorer i truppen, och de äldsta spelarna i laget var 26-åriga Christian Bruno och Christopher Viklund. Per-Ols å sin sida hade åtta spelare som var 26 eller äldre – med snart 34-årige veteranen Simon Granquist som äldst på banan.

Att rutinen väger tungt visade Granquist – som stod för sju poäng i den svängiga matchen.

– De springer bort sig lite. De kliver väl på lite onödigt emellanåt och blir bortspelade, men vi ger ju dem lägen lite onödigt också, säger han och fortsätter:

– När de flaxar omkring lite på banan så ska man kunna spela bort dem alla gånger. Men bollen hoppar och far lite på banan och man blir stressad, så är det.

Skillnaden i ålder på de två lagen visade sig i spelet. När IBK Sala ständigt försökte sätta press ställde Per-Ols i högre grad upp sig, vilket också betalade sig till slut. Matchen var ställningsmässigt jämn en bra bit in i den tredje perioden, och Per-Ols kändes egentligen inte som säkra segrare förrän man snabbt gick från 7-6 till 9-6 med dryga tre minuter kvar av den sista perioden.

– Man märker på det sättet de jagar konstant. Annars är man van med att man sätter press, och om man bommar den så backar man hem. Här ligger de på hela tiden, säger Per-Ols tränare Martin Bängs.

För Sala, med en snittålder i matchen på strax över 20 år, är den unga satsningen åtminstone till viss del en medveten strategi från föreningens sida. Men det beror också till en del på att det finns många unga duktiga spelare i föreningen just nu.

– Det är väl en kombination. Vi vill ju få fram egna talanger hela tiden, medvetet. Vi skulle ju kunna försöka värva in äldre också men vi ser det här som mer långsiktigt. Vi vill ju vara med i toppen egentligen, men det är svårt. Det är några som har försvunnit, och några som har gått sönder på vägen då, så vi har lite tunn trupp. När det rullar på så ser det ju jättefint ut, men i dag så såg det inte så bra ut, säger IBK Salas coach Patrik Halt.

Vad finns det för fördelar och nackdelar med en så ung trupp på den här nivån?

– Nackdelen är ju att om det går tungt så har man ju svårigheten att lyfta sig riktigt. Fördelen är att man är otroligt träningsvilliga och vill någonting hela tiden.

Tobias Eriksson, IBK Sala

En av de unga spelarna som får stort förtroende i IBK Sala är 18-årige Tobias Eriksson, som bland annat är en av lagets viktigaste power play-spelare. Han tror inte att avsaknaden av rutin var det som fällde laget i söndagens match.

– Det är bara kul, egentligen. Jag tror inte att det är så mycket skillnad, för vi juniorer i det här laget har spelat tillsammans så pass länge. Vi är vana att spela mot äldre, det har vi gjort ett tag.

För Per-Ols Simon Granquist, som spelar mot spelare som nästan är hälften så gamla som han själv är, gäller det att inse sina begränsningar. Men med sju poäng visade han också att det inte är några större problem.

– Man får spela mer med huvudet, man är inte så rapp längre. Jag har ju varit där. Jag var faktiskt, även om man inte kan tro det, men jag var faktiskt rätt rapp när jag var ung också, säger han med ett skratt.

Skulle du vilja vara 18 och rapp igen?

– Ja, visst är det väl så. Man vill ju orka och vara snabb. Man önskar ju ibland att man hade haft lite mer huvud när man var i den åldern själv, då hade man ju varit jätteduktig, haha.

Annons