Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurvän med jägarexamen och rädsla för reptiler

Pernilla Piilonens fascination över världens alla djur tog henne till ett räddningscenter i Nederländerna där hon hjälpte strandade tumlare tillbaka till ett liv i det vilda.

Annons

Fagersta. Pernilla Piilonen anser att alla djur har sin charm men vistas helst inte bland reptiler. Hon studerar naturbruk med inriktning mot djurpark och tropisk anläggning. I lördags kom hon hem efter tre veckors praktik på ett räddningscenter för strandade tumlare i Nederländerna.

Pernilla Piilonen har alltid varit nära djur och natur. Hemma på landet i Hedkärra har hon fascinerats av både vargar och andra rovdjur som hon sett stryka omkring i skogarna och kring husknutarna. Hennes familj har även alltid haft hundar, katter och hästar som Pernilla håller varmt om hjärtat.

När hon sedan skulle välja program till gymnasiet funderade hon först på att gå bygg eller fordon i Fagersta, men hennes hjärta sa någonting annat.

– Jag har alltid velat arbeta med djur men ville inte gå på Ösby i Sala (naturbruksprogram) och heller inte bo kvar här, säger hon.

Pernilla började därför kika på internet om det kunde finnas något annat alternativ till utbildning och fann då ett liknade naturbruksprogram som i Sala, fast med inriktning mot djurpark och tropisk anläggning.

Utbildningen ligger i Norrköping och Pernilla har nu gått två år och stormtrivs.

– Det är mycket just om djurparker och djurparksdjur men man får även göra indivudella val.

Ett val som Pernilla la till var att läsa om jakt och tog nyligen sin jägarexamen.

– Anledningen var för att jag ville lära mig att hantera ett bedövningsvapen. Det kan vara bra om jag väljer att arbeta med att rädda skadade djur. Jag skulle aldrig skjuta ett djur för min egen skull eller jaga bara för att, säger hon.

De enda djuren som Pernilla känner lite skräck inför är reptiler.

– Fast det vill jag jobba med att få bort. Jag skulle faktiskt kunna tänka mig att ha ormar, haha.

Utbildningen innebär mycket praktik och Pernilla har bland annat varit på Kolmården och fått ta hand om rovfåglarna där.

– När jag var där tyckte jag att fåglarna var de finaste djuren men när jag var bland elefanterna så var de det roligaste. Så det är svårt att säga exakt vilka djur som är de bästa, säger hon.

Fast den senaste praktikplatsen slår nog det mesta. Pernilla fick ett erbjudande om att vara den första svensken som någonsin har fått ha praktik på ett räddningscenter för tumlare i Nederländerna.

– Det var helt underbart, man räknar inte med att ha en sådan tur att få komma dit. Jag fick ta hand om strandade tumlare (tandval eller även kallad minidelfin). Där arbetar man med rehabilitering för att sedan kunna släppa ut dem i det vilda. Så det är inte direkt något gos-arbete med delfiner.

Vad tycker du om att ha djur i bur eller i djurparker?

– Efter att ha varit med och sett tycker jag att livsättet för dem blir bättre, och reglerna blir strängare om hur man ska behandla djuren. Det är klart att man helst skulle vilja ha dem i det vilda men samtidigt så skulle vi inte kunna veta eller hjälpa dem på samma sätt som vi kan i dag. Vi brukar säga att de djur som är i djurparker är ambassadörer för det vilda. Skulle alla människor åka ut och se på djuren i det vilda skulle den miljön bli förstörd i vilket fall som helst.

Pernilla berättar att djurparkerna även arbetar mycket med avelsprojekt för att hjälpa utrotningshotade arter.

Läs hela reportaget om Pernilla i onsdagens papperstidning (1/8).

Annons