Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödsfallen i trafiken minskade

Antalet döda i trafiken i Västmanland var bland de lägsta i landet år 2012. Dock ökade antalet som blev svårt skadade i trafikolyckor.

Länet. I Västmanland omkom 7 personer i trafikolyckor förra året. Det är en minskning med två dödsfall från 2011. Bara fyra län har lägre antal dödsfall. År 2010 omkom fem personer och det var också det bästa året för vägtrafiken sett över hela landet.

122 personer skadades svårt i Västmanland. Det är en ökning från de två föregående åren då siffran var runt 85.

I Sverige omkom 296 personer på vägarna under 2012 enligt statistik från Transportstyrelsen. Det är den näst lägsta siffran sedan 1940-talet.

- Sveriges arbete inom vägtrafiksäkerheten har varit oerhört framgångsrik och är idag ett föredöme för andra länder. Även om det är fler som omkommit i vägtrafiken 2012 jämfört med 2010 är den långsiktiga trenden att dödsolyckorna minskar, säger Staffan Widlert, generaldirektör på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Transportstyrelsen nämner sänkta hastighetsgränser som en bidragande faktor till förbättringen av trafiksäkerheten.

51 fotgängare omkom 2012, år 2011 var den siffran 54. Omkomna och svårt skadade i motorcykelolyckor fortsätter att minska.

23 personer omkom i fritidsbåtsolyckor, en minskning från 38 år 2011.

Antalet omkomna inom luftfarten ökade från 3 år 2011 till 12 personer förra året. Olyckorna drabbade främst privat- och sportflyget då ingen person omkom eller skadades allvarligt inom svensk charter- och linjetrafik under året.

Carl Widerberg