Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dom i utdragen skoltvist

Fagersta kommun ska betala ut över 4,5 miljoner kronor till Västanfors-Västervåla församling. Kommunen betalade inte ut tillräcklig ersättning till eleverna på Lindgårdsskolan, enligt förvaltningsrättens dom.

En långlivad tvist mellan Fagersta kommun och Västanfors-Västervåla församling har delvis kommit till ända. Det handlar om att kommunen delat ut en för liten skolpeng till eleverna på Lindgårdsskolan år 2010. Domen från förvaltningsrätten i Uppsala ger församlingen rätt och kommunen ska betala församlingen drygt 4,5 miljoner kronor.

– Jag måste i första hand rådgöra med de jurister som representerar kommunen och ta ställning till om domen ska överklagas. Men om rätten har resonerat och balanserat klokt, då är det bara att bita i det sura och äpplet och säga att man har haft fel, säger kommunalrådet Stig Henriksson.

Tvisten har handlat om hur mycket varje elev i kommunen ska kosta och hur man ska tolka skollagen. Henrik Rydberg, kyrkoherde i Västanfors-Västervåla församling som driver Lindgårdsskolan, är mycket kritisk till hur det har skötts av kommunen.

– Att kommunen håller på och förhalar och inte lyssnar på vad vi har sagt i så många år och att de inte har lärt sig att tolka skollagen, det är besynnerligt dåligt, säger Henrik Rydberg.

Läs mer i onsdagens papperstidning.