Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döms för knivhugg mot homosexuell på asylboende i Norberg

Tingsrätten friade då rätten ansåg att ord stod mot ord. Hovrätten gör en annan bedömning – anser att motivet var att kränka brottsoffret för hans sexuella läggning.

Annons

Händelsen som saken gäller inträffade den 22 maj 2015 på Klackbergsgården, Norberg, som då var asylboende med över 100 platser.

Situationen var ansträngd för Migrationsverket och de asylsökande tvingades dela rum. Människor med olika språklig, religiös och kulturell bakgrund tvingades leva tillsammans under pressande omständigheter.

Två män delade rum. En av männen var homosexuell, och det uppskattades inte av den andra mannen, en 63-åring. Männen kom från olika världsdelar, hade inget gemensamt språk, inga gemensamma värderingar, var av olika åldrar och hade helt olika skäl att söka asyl i Sverige.

Den homosexuelle mannen hade funnit en ny vän bland övriga boende på Klackbergsgården och tycke hade uppstått mellan männen. De satt inne i det rum där 63-åringen också bodde. 63-åringen var tillfälligt ute och kom i i rummet just som de två männen utväxlade en kyss.

63-åringen blev av åsynen mycket upprörd. Vad som sedan hänt är omtvistat. 63-åringen förnekade att han tagit fram någon kniv eller huggit mot den andre mannen. Den andre mannen och hans kamrat sade att 63-åringen skrikit ord som gick ut på att de båda männens beteende var förbjudet och att de var syndare, tagit fram en kniv ur en låda och huggit mot sin rumskamrat så ett skärsår på armen uppstått.

Tingsrätten ansåg i en dom i april i år att det inte fanns några bevis för att händelsen ägt rum. Den knivhuggne sökte inte läkare efter tillfället och rätten ansåg att det rådde tvivel om att händelsen faktiskt ägt rum och att 63-åringen haft en kniv.

Rätten var oenig. Tingsrättens ordförande ville fälla 63-åringen och ansåg att de båda männens vittnesmål räckte för att döma honom. Hon överröstades av de närvarande nämndemännen som friade.

Saken överklagades till Svea hovrätt.Hovrättens majoritet (även hovrätten var oenig) finner att de båda männen som utsattes för 63-åringens vrede var trovärdiga. I synnerhet den andre mannen,, som undkom knivhuggen, berättade på ett återhållsamt sätt och att de båda männens vittnesmål förtjänar den tilltro som krävs för en fällande dom.

Motivet till brottet var, finner hovrätten, var att kränka den homosexuelle mannen på grund av hans läggning. Rätten finner dock även att 63-åringen hade nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande och låter honom därför slippa de två månader i fängelse som gärningen normalt hade givit upphov till.

63-åringen döms för misshandel till villkorlig dom, 80 dagsböter à 50 kronor (sammanlagt 4 000 kronor) samt skadestånd till den knivhuggne på 7 600 kronor.

En av nämndemännen i hovrätten var oenig och ville fastställa tingsrättens friande dom.

Klackbergsgården har under hösten 2016 stängts som asylboende.

Annons