Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domstol: Rätt att sälja eller avliva vanvårdade husdjur

Familjen i Fagersta hade flera husdjur som enligt länsstyrelsen vansköttes. Länsstyrelsen beslutade att djuren antingen skulle säljas eller, om de var i dåligt medicinskt skick, avlivas.

Annons

Familjen överklagade länsstyrelsens beslut till förvaltningsrätten.

Enligt familjen var det inte fråga om att man vanvårdat djuren. I ställtet var det så att familjen på grund av olika hälsoproblem inte kunnat ta hand om djuren ordentligt.

Man har numera skaffat städhjälp så ordningen och redan är bättre än då djurskyddsinspektörerna hälsade på och fattade beslut om omhändertagandena.

Förvaltningsrätten konstaterar dock att familjen fått flera förelägganden under de senare åren om den bristande skötseln av djuren.

Att äga husdjur av olika slag innebär ett stort personligt ansvar och det åligger, framhåller förvaltningsrätten, ägaren att se till att djuren får rätt skötsel och vård även om man som ägare själv råkar ut för ohälsa och problem.

Förvaltningsrätten fastställer länsstyrelsens beslut: De djur som omhändertagits och är i alltför dåligt fysiskt skick ska avlivas. De övriga säljas eller överlåtas på annat sätt.

------------------

Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nya app här.

Annons