Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Driftchef: Magstarkt påstående om kranvattnet i Karbenning

Annons

REPLIK. Svar på en insändare angående ”undermåligt kommunalt kranvatten i Karbenning”, den 31 juli. Försöker härmed besvara ett antal påståenden som ”besviken Karbenning-bo” framfört. Att påstå att kommunala dricksvattnet är så ”uselt” att du inte kan borsta tänderna i det, är väl lite väl "magstarkt”.

Vi följer Livsmedelsverkets föreskrifter på krav om antal provtagningar som skall utföras och analyseras per år, både på råvatten till verket och utgående vatten samt på ledningsnätet. Där framgår vilka analyser som skall utföras, både kemiska och mikrobiologiska, och hur många per år. Proverna skickas in till ackrediterat analys företag, för bedömning enligt Livsmedelsverkets gränsvärde för respektive analys.

Detta provtagningsprogram upprättas varje år och detta ska godkännas av vår kontrollmyndighet. Samtliga analyser har, under mina drygt åtta år som driftchef, varit tjänliga med god marginal i Karbenning. Att man sedan som användare av dricksvatten kan ha olika uppfattningar om kvalitet, är ju som vanligt väldigt individuellt.

Det finns oftast ett antal förklaringar till diverse avvikelser, läckor på ledningsnätet, stora momentana vattenuttag från industrier, fyllning av pooler, fullskaleprov av sprinklersystem, spolplaner för ledningsnätet, där det kan medföra att gamla rester av järn och mangan rivs loss. Men detta problem, törs jag mig påstå, finns i alla kommunala ledningsnät.

Kommunen ansvarar för ledningsnätet fram till servisventil som i de flesta fall är placerad i tomtgräns, efter denna är det fastighetsägaren som ansvarar för ledningen på tomten. Om det är dålig omsättning på vatten och gamla galvaniserade ledningar på tomten, kan man eventuellt få utfällningar som kan påverka smaken.

Angående påståendet om ett av Sveriges dyraste vatten finns det naturligtvis fakta om, och det är ju så att förutsättningar för vattenåtkomsten skiljer otroligt mycket var man geografiskt sett befinner sig, geologiska förhållanden, grundvatten, ytvatten med mera.

Ju mindre volymer producerat vatten, oftast desto dyrare driftkostnader. VA-kollektivet är en avgiftsfinansierad verksamhet, och i detta fall tror jag snarare att övriga i kollektivet får stå för en del av kalaset i Karbenning. Inköp av tomt för vattentäkt, installation av stationär reservkraft samt membranfilter på grund av nya gränser för fluoridhalt, byte av styrsystem och överordnat system, borrning av ytterligare grundvatten brunn och detta för att säkerhetsställa vattenförsörjningen.

Och för att avsluta angående ditt köp av buteljerat vatten på flaska, på ett antal flaskor med källvatten kan du läsa att fluoridhalten ligger på cirka 2 milligram/liter. Gränsvärdet för tjänligt vatten på kommunalt vatten är 1,5 milligram/liter. Så det är hårdare krav på ett kommunalt vatten än flaskvatten. Ur miljösynpunkt är det ju inte så svårt att välja, transporter, flaskor, hantering med mera samt att du får ett färskt vatten samt ett avsevärt billigare.

Peter Melin Driftchef VA-Enheten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons