Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drogerna från nätet ökar i Västmanland

Från andra sidan jordklotet i diskreta försändelser – nätdrogerna är inget nytt fenomen. Trenden vittnar om att nätdrogerna fortsätter att öka i länet – men färre straffas för brottet.

Annons
Fagerstapolisen Carl-Gustav Johansson är bekymrad över den effekt som nätdroger får.

I bruna paket, precis som alla andra, slinker nätdrogerna igenom posten obemärkt. Med substanser som ständigt förändras för att undgå narkotikaklassning rör det sig om livsfarliga preparat.

– Jag är väldigt bekymrad över effekten dessa droger får. Ungdomarna har ingen aning om vad de stoppar i sig, menar Carl-Gustav Johansson som är polis i Fagersta.

Användandet av nätdroger fortsätter att öka i Västmanland, det menar Christina Zetterlund som är handläggare på Grova brottsektionen i Västerås och tar emot beslagtagna leveranser runt om i länet.

– Det ökar hela tiden. I snitt får vi nu in 30 beslagtagningar per vecka, säger hon.

Men få straffas för brottet. Problematiken ligger i att substanserna byts ut för att inte vara straffbara, vilket gör att drogerna endast kan beslagtas under lagen om hälsofarliga missbrukarsubstanser i väntan på att narkotikaklassas.

– Bara de senaste två veckorna har vi fått in flera produkter vi aldrig tidigare sett. Det är farliga medel som är skrämmande lätt att få tag på. Förr eller senare kommer ett hjärta att stanna, säger Christina Zetterlund.

Annons