Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen om ett sommarhus

Att köpa ett sommarhus är ett stort steg. Fundera över vad du vill ha, vad du orkar med och vad det får kosta – gärna redan innan du åker på visning. Här är de bästa tipsen inför ditt livs köp!

Annons
Ett torp är själva sinnebilden av sommarstugedrömmen för många. Ofta ligger de lite avsides fundera över kommunikationer och risk för lappsjuka innan du slår till.

Ett eget sommarparadis. En egen gräsmatta att tassa barfota över, en trapp att fika på. Eller en möjlighet att odla, fiska eller snickra hela sommaren.

– För många svenskar är en egen sommarstuga lite som att komma tillbaka till barndomen, många har ju tillbringat somrarna på landet. Det finns också en naturromantik – vi vill känna gräs under fötterna. Det är en annan slags dröm än den om en pool i Thailand, säger journalisten Ulrika Hjalmarsson Neideman som skrivit boken ”Bli med sommarstuga” tillsammans med Stina Näslund.

Hennes första tips till den som går i sommarstugetankar är att formulera drömmen för sig själv först av allt.

– Fundera på vad du vill göra på landet, vem vill du vara? Ser du dig själv i en hängmatta, i trädgårdslandet eller snickrande på huset? Formulera dina viktigaste krav redan innan du åker på visning. Det är lätt att svepas med när fåglarna kvittrar och solen skiner, även om huset inte stämmer med det du egentligen vill ha.

När det är dags för visning gäller det förstås att snoka runt så mycket som möjligt. Viktiga saker att kolla är grunden, taket och avloppet.

– Kom ihåg att sommarstugor ofta stått tomma ett tag och kan kännas lite muggiga. Kanske har en äldre generation bott där senast, som har lägre krav på standard än vad vi har i dag. Tänk redan på visningen vad som kan behöva göras om, vad ni har råd och lust med, tipsar Ulrika Hjalmarsson Neideman.

Vilken typ av hus man till slut slår till på handlar naturligtvis om vem man är som person – kolla vilken hustyp som passar dig!

ANNA BRATT / TT

Ett renoveringsobjekt är en riktig utmaning varning för relationsproblem! Men för den med renovering som hobby är det en möjlighet att skapa drömhuset med egna händer.
En modernare stuga är lätt att piffa till och bygga om, men har större risk för fukt- och mögelskador än ett torp.
Stugor i fritidshusområden i skärgården har ofta ostört läge även om husen ligger tätt.
En egen täppa att odla ingår för många i sommarstugedrömmen.
Stuga i fritidshusområde är inget för den som söker avskildhetens lugn under semestern.
Ulrika Hjalmarsson Neideman, journalist och författare till boken

Checklistan för sommarhusköpet

Bostadssajten Hemnet har satt ihop en lista över vad sommarhusspekulanten ska tänka på.

+ Gör en budget. Det är ju inte bara huset, utan även löpande kostnader som vägavgift, försäkring och sophämtning. Glöm inte renoveringskostnader ta gärna med en hantverkare på visningen för en prisidé.

+ Tänk noga på läget. Det är det enda du aldrig kan påverka.

+ Kolla exploateringsplaner. Så slipper du bli överraskad av nya vägbyggen eller oväntade grannar i framtiden.

+ Kontrollera bygglov. Kontrollera alla fastighetens byggnader och passa på att fråga vad som gäller om du själv tänker bygga till.

+ Fundera på husets skick. Var ärlig och tänk över hur mycket tid och lust du har för renoveringar.

+ Går huset att använda året runt? Försäkra dig om att det är rustat så att du kan använda det när du vill.

+ Besiktiga. Du bör kontrollera husets grund, fasad och tak extra noggrant. Låt en oberoende besiktningsman göra jobbet. En eldstad bör kontrolleras av en skorstensfejarmästare. Låt fackmän kontrollera elen.

+ Kolla vatten och avlopp gör ett vattenprov om huset har egen brunn. Kolla om det enskilda avloppet är godkänt. Kan bli dyrt att åtgärda.

TT

Annons