Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbla utryckningar till Atlas Copco

Två gånger har Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund fått åka till Secorocs stora avdelning under söndagen. En transformatorbrand på fabriken var det som ledde till det strömavbrott som drabbade Fagersta på morgonen.

En stor del av hushållen i Fagersta tätort blev av med strömmen vid halv tio-tiden på söndagsmorgonen. Orsaken tros vara att en av Atlas Copco Secorocs transformatorer gått varm på grund av kortslutning.

- Detta ledde till rökutveckling, som i sin tur löste ut larmet. Kortslutningen i övriga Fagersta beror troligen på att Atlas Copcos transformator, som är ansluten till energibolagets transformator, gett upphov till en högre spänning som gjort att de andra systemen lösts ut, säger Svante Nordström, insatsledare på Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund, som berättar att fabrikens produktion kan fortsätta som vanligt, tack vare en alternativ strömförsörjning.

Den andra utryckningen skedde vid 15-tiden och föranleddes av att en kylfläkt inte gått igång ordentligt efter att strömmen kommit tillbaka. Det har orsakat överhettning i en maskin som utlöst ett nytt larm.