Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dumt att nobba folkhögskolan

Norberg. I sin insändare (21/2) utmålar Putte Dahlström direktionen för NVU som ett gäng viljelösa vindflöjlar som lyder kommunalrådens minsta vink. För att underbygga sitt resonemang pekar han på hanteringen av SFI (Svenska för invandrare) och Bergslagens folkhögskola.

Frågan om SFI vid Bergslagens folkhögskola har diskuterats i direktionen vid två eller tre tillfällen. Såväl förbundschefen som jag och den övriga direktionen har varit noga med att förvissa oss om att innan vi släpper SFI-utbildning till Bergslagens folkhögskola ska denna skola kunna ställa upp med utbildade lärare. Till saken hör även att vi börjar få ont om lokaler för SFI. Elevantalet har sexdubblats på lika många år. Bara under det senaste året har en fördubbling skett.

I skrivande stund har vi cirka 300 elever vid SFI och ytterligare 100 står i kö. Bergslagens folkhögskola har förklarat sig kunna ta emot 40-50 studerande. I det läge vi befinner oss vore det direkt dumt att inte acceptera Bergslagens folkhögskola som utbildare alldenstund de även kan ställa upp med lärarkrafter.

Om nu Putte Dahlström ifrågasätter det formellt riktiga i tillvägagångssättet borde han ha varit snabbare med att studera direktionens protokoll. Då hade han hunnit få frågan om upphandlingstvång eller inte rättsligt prövad i ett överklagande.

Naturligtvis har vårt kommunalråd Åsa Eriksson (S) tryckt på mig i den här frågan. Sak samma gäller sannolikt även Fagerstas kommunalråd i förhållande till den kommunens representanter i direktionen. Är det något fel i det, Putte Dahlström? Lobbying är en naturlig del i det politiska samtalet och då jag efter en del funderande inte funnit några vägande skäl tala emot Bergslagens folkhögskola som utbildare har jag gått med på detta.

Det här är en positiv sak för Norberg och borde välkomnas av Putte Dahlström och hans kamrater i Norbergs framtid som anser att det inte kan bli sämre i Norberg än vad det är. Om Putte Dahlström motsätter sig det här gör han en logisk kullerbytta.

ordförande i direktionen för Norra Västmanlands Utbildningsförbund (NVU)

Henning Bask (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel