Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Duon laddar för revansch i Midnattssolsrallyt

Under tre fullspäckade dagar kommer Mikael Wisti tillsammans med kartläsaren Jan Skoglund, att sladda sig fram genom Smålands skogar. Årets upplaga av Midnattssolsrallyt har Vimmerby som startpunkt.

Annons

Rally. Första start går på onsdag och då är det en stadssträcka som väntar inne i Vimmerby.

– Det känns bra det här, vi är taggade för det gick ju så bra förra året, säger föraren Mikael Wisti.

Under fjolårets upplaga av rallyt så ledde Mikael Wisti och Jan Skoglund hela tävlingen när det var dags för sista etappen. Under dagen tappade de ledningen och fick nöja sig med en tredjeplats. Endast sju sekunder bakom vinnaren.

– Vi hade oturen att starta först den dagen och då går det långsammare. Hade vi inte gjort det så hade vi vunnit. Vi sopade undan allt lösgrus åt de andra bilarna, säger Mikael Wisti.

Men trots revanschlusten så är det mycket som talar för att det blir svårt att lyckas ta hem segern i år. Bakom Wisti och Skoglund, på första sträckan, startar nämligen en förare som tidigare vunnit rally-VM.

Patrik Flodin från Ilsbo MK har under flera år tävlat internationellt men har på den senaste tiden hållt sig på hemmaplan.

– Han kommer nog jaga på bra. Det blir till att köra fort direkt, säger Mikael Wisti.

Till årets rally blir det även tillåtet att ha nyare bilar än vad som varit tillåtet tidigare år. Nu får bilarna som nyast vara årsmodeller från 1990.

Förändringen har lett till att det nu kommer att kunna ställa upp fyrhjulsdrivna bilar, som är snabbare än sina tvåhjulsdrivna motsvarigheter. Trots det så står Mikael Wisti och Jan Skoglund troget kvar vid sin bakhjulsdrivnaVolvo 242.

– Den har väl 230 hästkrafter och har en topphastighet på 160-170 km/h. Motorn är lite nedskruvad för att få mer kraft på lägre hastigheter, säger Jan Skoglund.

– Man har ju åkt så många år nu så den är väl så bra inställd som den bara kan bli , säger Mikael Wisti.

Duon har båda länge varit inblandade inom rallykretsarna. Men de har bara tävlat tillsammans ett par år.

– Vi har känt varandra sedan vi var unga. För något år sedan undrade Jan om vi skulle testa köra ihop, så vi testade och det gick riktigt bra, säger Mikael Wisti.

Som favorit att vinna hela Midnattssolsrallyt ser de den sjuttonfaldige SM-guldmedaljören i rally, Mats Jonsson. Med andra ord är det upplagt för ett riktigt tufft motstånd när tavlingarna drar igång på onsdag.

Långa dagar väntar för deltagarna med flera sträckor om dagen. I snitt kommer de att köra omkring sex mil per dag. Något som är mycket jobbigare än man tror, när man hela tiden ska köra på gränsen.

– Man får dricka mycket vatten. Det blir ingen öl till maten direkt, säger Mikael Wisti.