Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dylan och Damerna

Könsfixerad kritik av Bob Dylan

Annons

Bob Dylan är en omdiskuterad Nobelpristagare.

Så fick då Bob Dylan årets Nobelpris i litteratur. Av reaktionerna både bra och dåligt har jag förstått.

Vad jag dock inte förstår är denna koppling till kön som levereras främst av feminister på vänsterflanken. Det står att läsa i flertal debattartiklar och i drivor på sociala medier. Varför går det till ytterligare en vit medelålders man?

Varför gör man denna koppling? Ska allt handla om kön nu förtiden? Kan ingenting bara få vara? Bob Dylan har en oerhört produktiv karriär bakom sig. Han har i årtionden roat sina lyssnare med poetiska och målande texter ofta med en underfundig tusch.

Han verkar, förutom sina konserter, i tillbakadragen tystnad och ger sällan intervjuer. Det bygger och kryddar på känslan av mystik runt den spännande poeten.Redan i januari 1965 skrev Dagens Nyheter om honom som en utomordentligt begåvad poet. Dessutom har han vänsterradikala åsikter och starkt deltagit i kampen för integration.

Därför är det etter värre och mycket pinsamt att extremvänstern idag, läs de unga damerna, bedriver en hetsjakt i sin stora klagan på att en vit man fick priset i litteratur i år.

Det finns ingen gräns på vad som tillåts skrivas. Plötsligt är sex och könsord något att kriga med i litteratursammanhang och vissa kommentarer, publicerade i våra största dagstidningar är till och med rent av äckliga.

Det liknar mer rubriker tagna ur FIB-aktuellt eller Lektyr, någon gång från 1970-talet. Fy, har vi inte kommit länge?

Varför könsbeskriver en del allt som händer? Vi människor är väll mycket mer än kön?

Jag älskar män!Män finns i massor runt omkring mig. Min far, mina söner och otaliga vänner. De flesta är precis som jag, bara vanliga människor.

De vill göra rätt, vara goda fäder och hör och häpna goda deltagare i sina relationer. En del människor är naturligtvis inte riktigt kloka, men det beror nog inte på det kön de har, utan mer hur deras hjärna fungerar.

Tiden kommer att ge oss kvinnor större plats, fler Nobelpris och andra priser också för den delen. Vi kommer att ta större plats i de flesta sammanhang och kontexter.

Det är i dag, betydligt fler unga kvinnor än män, som påbörjar studier vid våra universitet och högskolor. Det kommer resultera i att fler kvinnor väljs till VD-skap och i styrelser, för att kvinnlig dimension på kunskap blir önskvärt och nödvändigt.

Vi kommer att finnas på bättre poster, med större makt än tidigare och kanske fatta bättre beslut. Men inte för att vi skriker könsord, utanför den kunskap vi innehar.

Annons