Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt, onödigt, oviktigt

Då var det dags igen. Landstinget ska byta namn.

Annons
Landstingshuset. Varför slösa resurser på något så ondöigt som ett namnbyte, undrar Moderaternas ledare i landstingspolitiken, Tomas Högström. Bilden: landstingets kansli i Västerås. Foto: Staffan Bjerstedt

Anledningen är att landstinget övertar uppgifter från länsstyrelsen. Totalt innebär det en ökad budget för landstinget på cirka 34 miljoner kronor samt tillgång till särskilda medel från staten. Tydligare blir också ansvaret för landstinget i frågor som infrastruktur och näringsliv. Socialdemokraterna och de övriga anhängarna till namnbytesreformen vill kalla landstinget för Region Västmanland för att markera den nya roll som landstinget får.

Ett omfattande arbete pågår nu i landstinget för att anpassa alla dokument till den nya rollen som ”region”. Marknadsföringsinsatser planeras. Ändringen denna gång stannar vid ett namnbyte. Landstinget Västmanland blir Region Västmanland. Den röda logotypen blir kvar. En nödvändig och viktig åtgärd enligt många. Tusentals arbetstimmar läggs ner bland tjänstemän och politiker för att alla formuleringar ska bli rätt.

Nu är det inget nytt att ett landsting likt kejsaren vill stoltsera med nya kläder. 1989/90 bytte Västmanlands läns landsting namn till Landstinget Västmanland. Ny logotype togs fram. Marknadsinsatser gjordes. Det framställdes då som en viktig reform. En reform som skulle förändra bilden av landstinget och göra den mer attraktiv. Miljontals kronor lades ner. Resultatet i jämförelse med de landsting som inte bytte namn är inte märkbar. Nyttan av åtgärden går inte att visa.

Enligt min mening är det både onödigt och oviktig att byta namn på landstinget. Redan nu vet vi att det kommer att kosta miljoner i administrativ tid, i nya marknadsföringskoncept, byte av skyltar och säkert en massa kostnader som inte förutsetts. Med namnbytet blir landstinget en av flera regioner eftersom alla byter namn till ”region”.

Dessutom försöker Socialdemokraterna samtidigt pressa fram ännu större regioner. Enligt de senaste propåerna från storregionanhängarna ska genomförandet vara klart 2019. Varför då slösa resurser på något så oviktigt som ett namnbyte?

Vill man sticka ut och bli synlig i Regionsverige finns en enkel åtgärd. Låt bli att byta namn. Fortsätt att använda namnet Landstinget Västmanland. Det är effektiv, enkel och billig marknadsföringsåtgärd.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons