Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ebba blev smittad på semestern

Familjen Kvistlund drabbades av någon form av magsjuka i Turkiet förra sommaren och fick antibiotika intravenöst. Väl hemma visade testerna att dottern Ebba hade fått salmonella och bakterien MRSA.

Annons
Lever med MRSA. Ebba Kvistlund,3,5 år, smittades med MRSA i Turkiet förra året. ”Vi lever som vanligt men är extra hygieniska”, säger hennes mamma.

Drygt ett år har gått sedan familjen Kvistlunds kaotiska solsemester i Turkiet. Tre av fyra familjemedlemmar blev svårt magsjuka och lades in på sjukhus med dropp och antibiotika.

Väl hemma gjordes ytterligare tester för att försäkra sig om att de var friska. Då kom chocken för föräldrarna Lina och Mattias Kvistlund.

– Vi trodde att Ebba skulle dö när vi läste om MRSA (motståndskraftiga gula stafylokocker) på internet. Informationen var så luddig, säger Lina Kvistlund.

Att ha smittats med MRSA innebär att vanliga antibiotika inte hjälper, att bakterien har blivit resistent. Det är större risk att smittas med MRSA om man på sjukhus behandlas med mycket antibiotika. Det gäller särskilt utomlands.

– Jag nämnde det redan när vi var där på sjukhuset. Jag ifrågasatte den mängden antibiotika som vi fick och bad om endast vätskeersättning. Men personalen stirrade bara, säger Lina Kvistlund.

För att smittfriförklaras från MRSA ska bakterien inte ha hittats vid tre tester under ett års tid. I Ebbas fall har det gått ett år och bakterien finns fortfarande kvar.

– Det är inget som syns eller som hon lider av. Vi lever som vanligt med undantaget att vi kanske tvättar händerna mer än andra barnfamiljer, säger Lina Kvistlund.

Ebba har nyligen bytt förskola till en med färre barn än den tidigare.

– Vi vill minska risken att hon ska bli sjuk och behöva behandlas med penicillin. Och av den anledningen är hon knappt på förskolan utan hemma, säger Lina Kvistlund.

Familjen har sedan beskedet varit öppen med att berätta om situationen för allmänheten. När de fick höra att det finns föräldrar som inte vill ha sina barn på samma förskola som dottern, kände de sig ledsna.

– Ebba har inte pesten direkt. Vi skulle aldrig lämna henne på dagis om hon är förkyld, magsjuk eller har öppna sår. Men vilken vettig förälder skulle göra det, MRSA-smittad eller ej? säger Lina.

Förstår du föräldrarnas rädsla och oro?

– Absolut gör jag det. Vi trodde ju själva att hon skulle dö av smittan när vi läste på nätet. Men vi har fått information från läkarna att så länge Ebbas hy är ren och fin utan sår, så smittar hon inte. Har hon sår håller vi henne hemma från förskolan. Annars är de andra barnen mer ”farliga” för henne med alla smittor som de har med sig till förskolan, säger Lina Kvistlund.

______________________________

”Hygienrutinerna på förskolan räcker”

Bakterien MRSA skapar rädsla ute i samhället. Men risken att bli smittad är väldigt liten om man följer de rekommenderade hygienrutinerna, enligt experterna.

– Det är etablerat i Sverige att förskolebarn utan riskfaktorer, som öppna sår eller eksem, får vistas i dagisgruppen, säger Landstinget Västmanlands smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Det är ett stort ingrepp i ett barns liv att bli avstängd från förskolan och det är viktigt att göra allt för att barnet så snart som möjligt ska kunna återgå till förskolan.

De vanliga hygienrutinerna på förskolan är tillräckliga för att förebygga smittspridning, men ett barn med MRSA bör inte vara i förskolan om det har hudinfektion, svårläkta eller vätskande sår eller eksem, enligt Jan Smedjegård.

– Förskolan har bjudit in till ett föräldramöte senare den här veckan då vi från smittskyddet och barnavårdscentralen kommer att informera mer om vad det egentligen handlar om, säger Jan Smedjegård.

Annons