Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter tankbilsolyckan på riksväg 68: Vägen är åter öppen

SOS Alarm larmades på torsdagsmorgonen om en krock mellan en tankbil och en lätt lastbil. Väl på plats kunde man konstatera att det var en tankbil som kört i diket. Olyckan har haft stor påverkan på trafiken under dagen. På eftermiddagen stängdes vägen av helt inför bärningen av tankbilen – vägen var inte framkomlig förrän strax efter 18.30 på torsdagskvällen.

Uppdatering (18.50): Riksväg 68 stängdes av helt mellan Sundet och Hedkärra klockan 15.30 – och var framkomlig igen strax efter 18.30

Olyckan inträffade på riksväg 68 vid korsningen till Fagerstavägen. Larmet inkom till SOS klockan 6:22. Under morgontimmarna blev det långa köer i båda riktningarna både på riksväg 68 och väg 233-Bergslagsvägen.

– Det är en tankbil som har hamnat i diket. Vi har inga personskador men det är totalstopp på vägen, sade Kenneth Johansson, sektorschef vid räddningstjänsten i Skinnskatteberg.

Enligt polisens uppgifter kunde tankbilen inte bromsa efter att den åkt ut på väg 68.

– Han körde rakt över vägen och i diket på andra sidan. Han touchade då i fronten på en lätt lastbil. Den bilen fick inga större skador, utan föraren kunde fortsätta sin färd, sade Ivan Åslund, befäl vid polisens länskommunikationscentral.

Lastbilschauffören kom inte till uppenbar skada, men åkte till sjukhuset för kontroll. Tankbilen behövde bärgas från platsen. Bärgaren var på plats redan vid 8-tiden men det tog flera timmar av förberedelser innan bärgningen kunde påbörjas:

– De måste tanka över all soppa från tankbilen, dra upp den ur diket och sanera i diket, sade Ivan Åslund.

Under morgonen stängdes vägen av helt. Vid 11-tiden öppnade den igen, om än med fortsatta begränsningar då trafiken lotsades förbi. Prognosen var då att vägen inte skulle öppna helt förrän vid tidigast 18 på kvällen.

– Det här kommer att ta tid. 18 är nog en positiv tid, det kan bli mer, sade räddningsledaren Kenneth Johansson.

På eftermiddagen ändrades prognosen till klockan 19, verklig tid blev dock lite tidigare än så: Bärgningen var avslutad efter 18.30. Under tre timmar dessförinnan var vägen helt avstängd under bärgningsarbetet som fick skötas med stor försiktighet för att inte farliga ämnen skulle läcka ut.

Bilister från Fagersta kunde under tiden vägen var avstängd köra in på väg 250 vid Otikorset. Trafik söderifrån kunde i stället välja att köra väg 233 till väg 250 och komma ut vid Oti.

Medan tankbilen, som är lastad med diesel, låg i diket hade man inte upptäckt några läckor.

– Men vi får se vad som händer när man börjar försöka få upp den på vägen igen, säger Kenneth Johansson.

Under kvällen har inga missöden i samband med bärgningen inrapporterats – räddningstjänsten har inte kallats till platsen för sanering vilket tyder på att tankarna hållit.