Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Egenarbete vanligt när lärare är sjuka

"En organiserad vikariepool hade varit något bra"

FAGERSTA. Sedan skolstarten efter sommarlovet den 19 augusti fram till den 22 november var vikarier inkallade till Risbroskolan vid 99 tillfällen under de 65 skoldagarna, visar statistik från utbildnings- och fritidsförvaltningen i Fagersta.

Skolan har en fast vikarie som inte är inräknad i statistiken. Detta innebär 29 lärarlösa dagar på Risbroskolan, då en eller flera lärare i olika ämnen varit frånvarande och vikarier inte kunnat täcka upp behovet.

– Vi gör allt vi kan för att täcka behovet, och om det inte går att lösa så får vi ställa in lektionen, berättar Helene Blomgren, rektor.

På Brinellskolan förs ingen statistik över lärarlösa lektioner.

– Om en lärare blir sjuk släpps normalt sett eleverna in i klassrummet och lektionen startas upp av en annan lärare. Sedan kan de jobba själva enligt planen med de uppgifter som finns på Fronter, säger Henrik Junno, rektor på Brinellskolan.

Fronter är en lärplattform på internet där eleverna bland annat kan hämta uppgifter från en bank, lämna in uppgifter, se filmklipp och hitta ny information.

– Oftast kan lärarna täcka upp för varandra, speciellt i yrkesämnena brukar det gå bra. Vissa kurser är mer utsatta än andra, säger Sara Forsberg, syokonsulent på Brinellskolan.

Både Henrik och Sara är överens om att det gått bra under höstterminen och upplever inte något problem med lärarlösa lektioner på skolan i dagsläget.

Erik Kruse går andra året på naturvetenskapsprogrammet och är tillträdande ordförande i elevrådet. Han berättar att det finns en del uppgifter att tillgå på lärplattformen men att det inte är likvärdigt en lärarledd lektion.

– Ett exempel är speciella ämnen som bara en lärare har. När den läraren var borta ställdes lektionerna in och vi hade lärarlöst under ett par veckor. Då fick vi jobba själva.

Erik vill i första hand se en behörig lärare på plats som kan ämnet, och i andra hand, åtminstone ha en vikarie närvarande på lektionen.

– En organiserad vikariepool hade varit något bra.

ELIN HOFFEREK