Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Egypten kopierar kungagravar

I framtiden kan det bli falska gravar som resenärer får besöka
när de vill se var faraonerna fick sin sista vila. Sevärdheterna
klarar inte trycket från de tusentals turisterna.

Faraonernas gravar är en självklar sevärdhet för många som besöker Egypten. Men turistströmmarna sliter hårt på de uråldriga platserna. Enbart människors andedräkter gör att den särskilda färgen på väggmålningarna försvinner. I framtiden kan det därför bli återskapade gravar man får besöka. Myndigheterna har redan låtit tillverka flera kopior i samarbete med universitetet i Schweiz, och det Madridbaserade företaget Factum Arte. Bland annat har konstnärer återskapat gravarna åt Seti I, Nefertari och Tutankhamon.

- Det är en katastrof det som händer i Luxor. Sanningen är att gravarna aldrig var ämnade att besökas, säger konstnären Briton Adam Lowe, som deltagit i arbetet.

Vill skydda gravarna

Att skapa en kopia av Tutankhamons grav har tagit flera år. Bland annat gjorde man en 3D-scanning av den ursprungliga graven. Förslaget är att kopian ska ligga i närheten av dalgången Konungarnas dal. Den skulle då bli del av en större utställning som väntas locka cirka 500 000 besökare om året.

Enligt Egyptian Tourism Federation syftar initiativet till att bevara den historiska skatten.

- Gravarna har funnits här i 3 000 år och vi vill försäkra oss om att de finns kvar hos oss, säger El Hamy el-Zayat från turistbyrån.