Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hushållen i norra länsdelen minst belånade i Västmanland – västeråsarna värst

Svenskarnas skuldsättning ökar stadigt i nästan hela landet. Bolånen utgör en stor del av belåningen, och i Västmanland är skillnaderna stora: nästan dubbelt så många surahammarsbor som köpingsbor har bolån.

Annons

För sjätte året i rad har antalet personer med bolån i Sverige ökat. Mest är det i storstadsregionerna som belåningen ökar, och än viktigare - den ökar snabbare än inkomsterna. Det innebär att hushållen blir allt mer skuldsatta.

Den genomsnittliga skuldkvoten för hushåll med bolån, det vill säga hushållets totala skuld dividerat med hushållets årliga disponibla inkomst, ligger nu på 343 procent.

Västmanland ligger, som i de flesta liknande undersökningar, någonstans i mitten. Här är medelskuldkvoten för länet som helhet 229%, och i genomsnitt har hushållen ungefär 30% belåning. Men skillnaderna mellan de olika kommunerna är stora. Ser man till hur många hushåll som har bolån (grafiken nedan) märks stora skillnader - i Surahammar har nästan 40% av hushållen bolån, medan det i Köping rör sig om 20%.

Hushållen i Skinnskatteberg, Norberg och Fagersta nästan hälften så skuldsatta som de i Västerås

Tittar man istället på medelskuldkvoten märks, förutom stora skillnader också tydliga trender. Skuldkvoten är alltså hushållens totala skulder dividerat med hushållens årliga disponibla inkomst.

I norra Västmanlands kommuner (Skinnskatteberg, Norberg och Fagersta) är belåningen betydligt lägre än i resten av länet: där är hushållen belånade till 170-190% av sina årliga inkomster.

Därefter kommer västra länet (Köping, Arboga och Kungsör), där skuldkvoten ligger strax över 200%.

Mest belånade är de som bor i östra delen av länet. Surahammars hushåll är inte långt ifrån sina västra grannar - där är medelskuldkvoten 225%. Sala och Hallsta ligger mellan 266 och 295% belåning. I Västerås, där också bostadspriserna är högst, ligger belåningen på 338%.

Situationen värst kring storstäderna - bäst uppe i norr

– Medianskuldkvoten är högst i framförallt storstäderna eller kommuner nära storstäder. Det är ofta i de kommuner som 2010 hade de högsta skuldnivåerna, som hushållens skuldsättning ökat mest de senaste åren. Det är också i de regionerna som vi ser att bostadspriserna går upp. Det är nära kopplat till det, säger Dilan Ölcer, senior ekonom på Riksbanken till Nyhetsbyrån Siren.

De minst belånade svenskarna bor norröver - kommunerna med lägst andel bolånetagareligger alla i Norrbotten. I Pajala är medianskuldkvoten 86% - en fjärdedel av rikssnittet.

Mer läsning

Annons