Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TEST: Bästa alkoholfria bubblet till nyår

Alkoholfritt firande? Av vilken anledning du än vill skippa alkoholen förtjänar du ett bra alternativ. Vi lät prisbelönta sommelieren Sofia Castensson testa sex sorters alkoholfritt mousserande vin och hittade både bra och alldeles för söta varianter.

Annons

Mycket har hänt på den alkoholfria fronten de senaste åren. För dig som vill köra ett vitt nyår finns en mängd olika bubbel att välja mellan.

– Utbudet blir allt bättre hela tiden, och det märks att intresset för alkoholfria alternativ ökar. Det är jättebra! Det är viktigt att det finns vettiga alternativ när man inte vill dricka alkohol, säger Sofia Castensson, som utfört testet.

Systembolaget erbjuder numera en mängd olika alkoholfria varianter på nyårschampagnen. Vi lät prisbelönta sommelieren Sofia Castensson testa sex av dem.

Hon är utbildad sommelier och vann Lilly Bollinger Award, priset för Sveriges bästa kvinnliga sommelier, år 2015. Sofia arbetar för närvarande som marknadsassistent hos Frantzén Group och sommelier på tillhörande vinbaren Gaston.

När alkoholen plockas bort måste det vägas upp av annat och en vanlig lösning är att tillsätta mer socker, vilket inte alltid blir så bra.

– Alkoholfria viner är ofta för söta. Det är ett enkelt knep att ta till för att kompensera för den smak som försvinner när man tar bort alkoholen. Men för mycket sötma tar bort fräschören och det krispiga som man så gärna vill att ett bubbel ska ha, säger Sofia Castensson.

Läs även: TEST: Juryn är överens – här är godaste glöggen

Det märks också i testet, flera av sorterna får anmärkning för att de är för söta, bland annat Billabong Brut som beskrivs som ”väldigt, väldigt söt och mer läsk än mousserande vin”.

Bäst i test blir Richard Juhlins alkoholfria mousserande vin.

”Vinet med mest kvalitet och mest intressant smakkaraktär. Fruktigare och lite mer publik stil vilket nog går hem hos de allra flesta”, lyder sommelierens omdöme.

Hur ska då ett bra mousserande vin vara?

– I mitt tycke ska det vara torrt. Det finns ju mousserande viner som är söta också, men min upplevelse av de vi testade var att de inte var tänkta för desserter. Syra är väldigt viktigt för strukturen och fräschören, säger Sofia.

Den största charmen med ett mousserande vin är de utvecklade dofterna och smakerna som tillkommer av en andra jäsning på flaskan, menar Sofia Castensson.

– Det blir ett djup som är väldigt intressant.

I botten hittar vi det Kravmärkta mousserande vinet från Les Pres Biologique som enligt Sofia Castensson "smakar konstgjort med påklistrad frukt".

Läs även: Godaste pepparkakan utsedd – klassiker får underkänt

Läs plusmaterial: Stans bästa lussebulle korad: "Saftig och smälter nästan i munnen"

Bäst i test

1. RICHARD JUHLIN BLANC DE BLANCS NON-ALCOHOLIC SPARKLING WINE

Betyg: 5/5

Kommentar: Bäst i test

Ursprung: Frankrike

Systembolagets beskrivning: Fruktig, ungdomlig smak med liten sötma, inslag av äpplen, honung, päron och citrus. Serveras vid cirka 8 grader som sällskapsdryck, till rätter av fisk och skaldjur, eller till sallader.

Volym: 750 ml

Alkoholhalt: 0 %

Cirkapris: 89 kr

Expertens omdöme: Vinet med mest kvalitet och mest intressant smakkaraktär. Fruktigare och lite mer publik stil vilket nog går hem hos de allra flesta. Möjligen en aning för söt.

2. RAWSON’S RETREAT SPARKLING

Betyg: 4/5

Kommentar: Liknar riktigt bubbel

Ursprung: Australien

Systembolaget beskrivning: Torr, fruktig smak med inslag av citronskal, persika, fläder, honung och gula äpplen. Serveras vid cirka 8 grader som sällskapsdryck, till rätter av fisk och skaldjur, eller till sallader.

Volym: 750 ml

Alkoholhalt: 0,5 %

Cirkapris: 55 kr

Expertens omdöme: Den som, tillsammans med vinnaren, mest liknar ett ”riktigt” bubbel, bra med syra och torrare än de andra. Den faller på doften som är lite svag.

3. CHAPEL HILL SPARKLING COLLECTION DOUX¨

Betyg: 3/5

Kommentar: Fruktigt och trevligt

Ursprung: Ungern

Systembolaget beskrivning: Fruktig, söt smak med inslag av päron, honungsmelon och citrus. Serveras vid cirka 8 grader som aperitif, eller lättare rätter av fisk och skaldjur.

Volym: 750 ml

Alkoholhalt: 0 %

Cirkapris: 46 kr

Expertens omdöme: Trevligt! Fruktigt och enkelt att gilla, dock lite för mycket åt päronmusthållet.

4. BILLABONG SPARKLING BRUT

Betyg: 2/5

Kommentar: Sockerbomb

Ursprung: Australien

Systembolagets beskrivning: Fruktig smak med liten sötma, inslag av gröna äpplen, päron och citrus. Serveras vid cirka 8 grader som aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur.

Volym: 750 ml

Alkoholhalt: 0,5 %

Cirkapris: 56 kr

Expertens omdöme: Väldigt, väldigt sött och mycket äppligt. Mer läsk än mousserande vin. Bra intensitet men lite ”barnslig”.

5. GOD DRYCK NO 1 GODA BUBBLOR

Betyg: 2/5

Kommentar: Försiktig smak

Ursprung: Internationellt märke

Systembolaget beskrivning: Fruktig, ungdomlig smak med inslag av honungsmelon, gula äpplen, örter och citron. Serveras vid 8–10 grader som aperitif eller sällskapsdryck, till rätter av fisk och skaldjur, eller till sallader.

Volym: 750 ml

Alkoholhalt: 0,2 %

Cirkapris: 85 kr

Expertens omdöme: Väldigt blyg smak, det är svårt att känna något. Bra att det inte är för sött dock.

6. LES PRES BIOLOGIQUE BLANC MOUSSEUX

Betyg: 1/5

Kommentar: Konstgjord smak

Ursprung: Frankrike

Systembolaget beskrivning: Ungdomlig, fruktig smak med sötma, inslag av päron, honung och citrus. Serveras vid 6–8 grader som sällskapsdryck eller till inte alltför söta bärdesserter.

Volym: 750 ml

Alkoholhalt: 0 %

Cirkapris: 65 kr

Expertens omdöme: Plastig, sur, söt och konstgjord smak. Frukten känns påklistrad. Sämst i testet.

Under framställningen av mousserande viner sker den andra jäsningen på flaska. Ett torrt vitt vin blandas med socker och jäst. Flaskorna tillsluts och ligger mörkt och svalt medan vinet långsamt kolsyresätts.

Så gjordes testet

Vi har testat och smakbedömt sex sorters alkoholfritt mousserande vitt vin med hjälp av en expert. Betyg har satts mellan 1 och 5, där 5 är bäst. Samtliga sorter är inköpta på Systembolaget.

Så skapas mousserande vin

Den traditionella metoden kallades tidigare champagnemetoden efter det franska distriktet Champagne, där de mest berömda mousserande vinerna görs. Enligt EU:s regler från 1994 får beteckningen champagnemetoden bara användas om mousserande viner från Champagne.

Däremot används metoden överallt där mousserande viner tillverkas. Den innebär att den andra jäsningen sker på flaska – ett torrt vitt vin blandas med socker och jäst. Flaskorna tillsluts och ligger mörkt och svalt medan vinet långsamt kolsyresätts. Under jäsningen bildas fällning av döda jästceller som lägger sig längs sidan på de liggande flaskorna.

Det finns även andra metoder, till exempel läskedrycksmetoden, som innebär att man helt enkelt tillsätter kolsyra till vinet vilket gör det bubbligt.

Källa: Systembolaget.se

Mer läsning

Annons