Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TEST: Juryn är överens – här är godaste glöggen

Julig med härlig doft eller blaskigt varmt vin? Vi har testat åtta sorters glögg och omdömena varierar – men vinnaren är alla överens om.

Annons

Snart väntar vinterns och julens alla mingel och glöggkvällar – men vilken sort ska du välja? Vi har testat åtta vinglöggar med en alkoholhalt på mellan 10 och 15 procent. Fem rödvinsglöggar, två vitvinsglöggar och en äppelvinsglögg testades och mixen bestod av både nyheter för i år och återkommande sorter.

Smakpanelen på åtta personer hade delade åsikter om många av sorterna men klassikern Blossa vinglögg tio procent får genomgående högsta eller näst högsta betyg och blir överlägset bäst i test.

Har en härlig doft av brasa och skogig smak, jättegod, en klar favorit, kommenterar en i panelen.

Doft och smak uppskattas av samtliga men några tycker att den är lite tunn.

Härlig doft av brasa.

Flera av sorterna delar panelen. Vintras glögg med smak av mörk choklad får både topp- och bottenpoäng. "Bäst" tycker någon. "Nej! Smakar godis", tycker en annan. Även Tegnér & sons varma dryck är en vattendelare. "Riktigt bra glögg med en twist" lyder en av kommentarerna medan en annan tycker att den saknar glöggkryddorna.

Blossas årgångsglögg med smak av kråkbär uppskattas inte av majoriteten av smakpanelen och den hamnar näst sist i testet. Flera anmärker på att den är blaskig och saknar riktig glöggsmak. En person ger den dock nästa högsta betyg med omdömet: "Luktar väldigt gott, smakar skog och Norrland".

I botten hittar vi Goder Aftons vita starkvinsglögg

Varmt dåligt vitt vin, tycker en panelmedlem.

Flera ur panelen anmärker på att den inte smakar glögg och över hälften ger den lägsta betyg.

Läs även: Godaste pepparkakan utsedd – klassiker får underkänt

Läs plusmaterial: Stans bästa lussebulle korad: "Saftig och smälter nästan i munnen"

Blossa är bäst i test

1. BLOSSA VINGLÖGG

Betyg: 4,4

Kommentar: Bäst i test

Volym: 750 ml

Alkoholhalt: 10 %

Systembolagets beskrivning: Kryddig, mycket söt smak med inslag av kryddnejlika, russin, kardemumma, kanel och pomerans.

Sockerhalt: 195 g/l

Cirkapris: 77 kr

Smakpanelens omdöme: Flera kommenterar doften: "Härlig doft av brasa", "Luktar brasa och after ski!" Blossas vinglögg får genomgående högsta eller nästa högsta betyg: "Favorit! Smakar som glögg ska". "Bra smak men lite tunn", tycker en person.

2. SNÄLLERÖDS EKOLOGISKA VITA STARKVINSGLÖGG

Betyg: 3

Kommentar: Julig smak

Volym: 750 ml

Alkoholhalt: 15 %

Leverantörens beskrivning: Kryddig, mycket söt smak med inslag av kardemumma, vinteräpplen, honung, kryddnejlika och pomerans.

Sockerhalt: 182 g/l

Cirkapris: 85 kr

Smakpanelens omdöme: "Julig smak, lagom söt", tycker en person om glöggen som blir tvåa i testet. "Gillar, kanske godast kall", kommenterar en annan. Får anmärkningar från några för att ha en för stark eftersmak av alkohol och för att vara för kryddstark.

3. TEGNÉR & SON TRADITIONELL VINGLÖGG EKOLOGISK

Betyg: 2,8

Kommentar: Doftar skog

Volym: 750 ml

Alkoholhalt: 12 %

Systembolagets beskrivning: Kryddig, söt smak med inslag av kryddnejlika, mörka bär, peppar, pomerans, kardemumma och vanilj.

Sockerhalt: 180 g/l

Cirkapris: 75 kr

Smakpanelens omdöme: "Smakar enbär och jul, god doft av skog. Riktigt bra glögg med en twist", är omdömet från en i panelen. "Helt ok", tycker någon annan. Andra är lite mer kritiska: "Mer sprit än glögg, mycket beskhet.", "Saknar glöggkryddorna, annars ok."

4. VINTRA MÖRK CHOKLAD TRINITARIO

Betyg: 2,4

Kommentar: Delade omdömen

Volym: 500 ml

Alkoholhalt: 15 %

Systembolagets beskrivning: Kryddig, söt smak med inslag av russin, kardemumma, ingefära, mörk choklad, fikon, apelsinskal och kanel.

Sockerhalt: 185 g/l

Cirkapris: 79 kr

Smakpanelens omdöme: Bäst, enligt en person. En annan tycker att den luktar glögg, typisk glöggsmak, tomtekänsla. Två personer är mycket kritiska: "Luktar bubbelgum, smakar medicin, går inte att dricka. "Nej! smakar godis".

5. SATURNUS 1893 ÄPPELVINSGLÖGG

Betyg: 2,3

Kommentar: Åsikterna går i sär

Volym: 750 ml

Alkoholhalt: 12 %

Systembolagets beskrivning: Kryddig, mycket söt smak med inslag av röda äpplen, kanel, kryddnejlika, pomerans och kardemumma.

Sockerhalt: 156 g/l

Cirkapris: 79 kr

Smakpanelens omdöme: Delade omdömen. "Luktar och smakar ren sprit, inte god alls", "Luktar illa, smakar örtdryck med alkohol", är några omdömen, andra tycker att den "luktar gott, smakar som det ska göra." "God, luktar parfym, smakar som varmt vitt vin, fast bra."

6. DUFVENKROOKS ORIGINAL

Betyg: 2,3

Kommentar: För söt

Volym: 750 ml

Alkoholhalt: 15 %

Systembolagets beskrivning: Kryddig, mycket söt smak med inslag av kryddnejlika, russin, kardemumma, pomerans, svartpeppar och vanilj.

Sockerhalt: 168 g/l

Cirkapris: 82 kr

Smakpanelens omdöme: Flera anmärker på sötman, trots att sockerhalten ligger i det lägre spannet: "Väldigt söt! Förstör, mer som saft", "Ok, men lite för söt". "Traditionell glögg, sött och gott", tycker en person. En annan tycker att vaniljsmaken är för påträngande.

7. BLOSSA 16 KRÅKBÄR

Betyg: 2

Kommentar: Blaskig

Volym: 750 ml

Alkoholhalt: 15 %

Systembolagets beskrivning: Beskrivning saknas.

Sockerhalt: Uppgift saknas.

Cirkapris: 109 kr

Smakpanelens omdöme: Flera anmärker på att den är blaskig. "God men väldigt stark och inte tillräckligt kryddad", tycker någon. "Luktar väldigt gott, plus för det! Smakar skog och Norrland", tycker en annan. "Stark men utan smak av glögg, smakar skog?", lyder en kommentar.

8. GODER AFTONGLÖGG VIT STARKVINSGLÖGG EKOLOGISK

Betyg: 1,6

Kommentar: Högst sockerhalt.

Volym: 750 ml

Alkoholhalt: 14,5 %

Systembolagets beskrivning: Mycket söt, kryddig smak med inslag av kanel, ingefära, apelsin, russin och vanilj.

Sockerhalt: 199 g/l

Cirkapris: 78 kr

Smakpanelens omdöme: "Varmt dåligt vitt vin", "Smakade alldeles för mycket alkohol, ingen julkänsla, smakade som varmt vitt vin". "Hm, är det här verkligen glögg?", skriver någon. En person sticker ut genom att ge den mer än godkänt med kommentaren "smakar som glögg ska".

Så gjordes testet

Vi har testat åtta sorters vin- och starkvinsglöggar i ett blindtest. Smakpanelen bestod av åtta personer. Betygsskalan är 1-5, där 5 är bäst och ett snittbetyg har räknats ut för varje sort. Samtliga sorter är inhandlade på Systembolaget

Nya regler för glögg

Enligt nya bestämmelser från EU ska inte glögg spetsad med till exempel rom eller whiskey längre få kallas glögg. Numera får vinglögg endast vara en druvbaserad dryck med tillsatta kryddor. Alkoholhalten får inte understiga sju procent, och den får endast framställas av rött eller vitt vin. För starkvinsglöggen däremot, är det lite friare regler. Där får alkohol tillsättas, men bara om den är destillerad på druvmust. Trestjärniga Blossaglöggen fick till följd av det här byta namn till Blossa Trestjärnig Guld.

Gör egen glögg

Att göra hemgjord glögg är enklare än du tror och möjligheterna till smaksättning är oändliga. Här är ett enkelt recept.

Ingredienser (7 dl):

1 pomeransskal

2 hela kanelstänger

7 nejlikor

3 stjärnanis

1 tsk hela kardemummakärnor

1 dl strösocker

1,5 dl vatten

75 cl rödvin (gärna kraftigt)

1 dl konjak eller efter tycke och smak

Till servering:

Mandel

Russin

Gör så här:

Blanda kryddor, socker och vatten i en kastrull och koka upp under lock. Låt sjuda på svag värme i cirka 25 minuter, ta åt sidan och låt kallna.

Sila av kryddorna, tillsätt rödvin och konjak. Värm försiktigt upp glöggen och servera tillsammans med mandel och russin.

Källa: Coop.se

Mer läsning

Annons